Digital guide skal gøre det nemmere at være patient og pårørende i psykiatrien

​Psykiatriguiden skal skabe gennemsigtighed i et komplekst behandlingssystem og guide både patienter og deres pårørende gennem undersøgelses- og behandlingsforløb i psykiatrien. 

Vent...

​Region Hovedstadens Psykiatri har netop lanceret et omfattende og nyskabende digitalt opslagsværk til patienter med psykiske lidelser og deres pårørende.

Journalist Anders Bechgaard arbejder som underviser i Region Hovedstadens Psykiatri og har egne erfaringer fra psykiatrien. Han er en af dem, der har været med til at skabe Psykiatriguiden og har bl.a. skrevet om hverdagen med psykisk sygdom.

- Jeg håber og tror, at guiden kan være en rigtig stor hjælp, for alle de danskere, som oplever alvorlige psykiske problemer, og som mangler svar. Den kunne i hvert fald have sparet mig for mange bekymringer og frustrationer, da jeg som ung gik rundt og følte mig forkert og alene, uden at ane, hvad der var galt. Og så håber jeg også, at guiden kan være med til at afstigmatisere, nedbryde fordomme og i det hele taget gøre det nemmere at have gode og meningsfulde samtaler om psykiske udfordringer med både familie, venner og behandlere, siger Anders Bechgaard.​

Vil komme tabu til livs

Indenfor psykiatrien har man længe oplevet, at der er brugere og pårørende, som har svært ved at finde information om, hvordan de kan få hjælp, og hvad det egentlig betyder at leve med en psykisk sygdom. Ikke mindst er der mange, der oplever, at der er mange tabuer forbundet med psykiske sygdomme.

- Med den nye guide ønsker vi at gøre al information om psykiske sygdomme, samt hvor og hvordan vi behandler dem i Region Hovedstadens Psykiatri, lettilgængelig for både patienter og pårørende. Samtidig er jeg tilfreds med, at vi med guiden tager fat om emner, der kan være tabubelagte, når man har en psykisk sygdom. Det kan være emner som seksualitet, ensomhed og afhængighed, siger formand for Social og Psykiatriudvalget i Region Hovedstaden, Peter Westermann. ​

En guide efter brugernes ønsker

Psykiatriguiden er skabt i samarbejde mellem Region Hovedstadens Psykiatri, Center for Politik og Kommunikation i Region Hovedstaden og psykiatriens mange interessenter. Desuden har en følgegruppe og syv redaktionsgrupper, sammensat af blandt andet patienter, pårørende og repræsentanter fra interesseforeninger og kommuner, bidraget til guiden via interviews og workshops. De har været med til at beslutte, hvordan sitet skulle se ud, og hvad det skulle indeholde.

- Det skal være nemmere at finde den nødvendige information, når man har brug for hjælp i psykiatrien. Derfor har det været vigtigt at inddrage alle parter, så vi er sikre på, at Psykiatriguiden møder de forskellige behov. Fx har brugerne ønsket så lidt støj som muligt i form af fotos eller farver på siderne med tekst i et sprog, som alle kan forstå. Og det glæder mig, at Psykiatriguiden i to brugertest forud for lanceringen er blevet meget fint bedømt," udtaler lægefaglig vicedirektør i Region Hovedstadens Psykiatri, Ida Hageman.

Psykiatriguiden henvender sig til voksne. Næste projekt handler derfor om at samle viden og vejledning til børn og unge samt deres forældre.​

Du kan finde Psykiatriguiden på linket her.

Det kan du finde i Psykiatriguiden:

  • Hvordan du finder hjælp og støtte, når du er akut psykisk syg eller har det psykisk dårligt?
  • Overblik over den hjælp og behandling, det er muligt at få i psykiatrien, og hvordan du henvises.
  • Omfangsrigt sygdomsleksikon over psykiske sygdomme og behandlingen af dem med printversioner.
  • Inspiration og vejledning til hverdagen med psykisk sygdom.
  • Overblik og indblik i de rettigheder, patienter og pårørende har.
  • Hjælp og inspiration til at blive inddraget i dit eget forløb og behandling.
  • Særlig information målrettet pårørende.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor