Farvet lys og lyden af skov mindsker tvang på PC Glostrup

​På Psykiatrisk Center Glostrup har fire sanserum ført til mindre brug af tvang. Nu får centret syv nye sanserum, som vil stå klar i slutningen af 2018.

Vent...

​Psykiatrisk Center Glostrup har gode erfaringer med brugen af de fire eksisterende sanserum. De formår at berolige patienterne.

- Jeg har store forventninger til de syv nye sanserum. De nuværende sanserum har haft god effekt på forskellige symptomer hos patienterne. De virker både mod blandt andet angst, uro, stemmer og søvnløshed, fortæller centerchef Phuong le Quach.

De syv nye sanserum fordeles, så alle afsnit på både Hvidovre- og Glostrupmatriklen så vidt muligt får mindst ét sanserum til rådighed - både lukkede afsnit, akutmodtagelsen og den retspsykiatriske afdeling. De nye sanserum kommer til at koste 1,8 mio. kr.

Hvad er et sanserum egentlig?

Rummet er aflangt, endevæggen er et vinduesparti med udgang til en lukket altan. Du kan trække gardinet for, mørklægge eller gå ud og ryge. Men først og fremmest kan du selv forvandle de hvide vægge efter behov. På en stor fladskærm kan du vælge mellem den grønne, den blå eller røde video – skov, hav eller solopgang. Du kan vælge lys, lyd og stemning, der matcher. Du kan fx vælge skovstemning med video af blade, grønt lys og lyden af fuglekvidder.

Inde i sanserummet kan du vælge, om du vil ligge i vippestolen, som er en slags tandlægestol, der vugger fra side til side. Der er også en kuglestol, hvor du kan pakke armlænene omkring dig, som giver den dig et kram. Som patient kan man selv bestemme, hvornår, hvordan og hvor længe man vil bruge sanserummene under sit indlæggelsesforløb.

 

En del af en større indsats

Sanserummene er et af flere tiltag under projektet 'Nye Veje' på PC Glostrup, og sanserummene er et behandlingstilbud til svært syge patienter på et intensivt afsnit, der bl.a. er ængstelige, urolige, maniske, psykotiske og også udadreagerende.

- I projektet 'Nye Veje' har vi haft gode erfaringer med sanserummene - de er med til at berolige, dæmpe angst, stemmer, aggression og selvskadende adfærd. Nogle patienter med søvnproblemer er faldet i søvn under opholdet i et sanserum. 'Nye Veje' har medvirket til reduktion af tvang, blandt andet fastholdelser, bæltefikseringer og ikke mindst patienternes lidelser, fortæller Phuong le Quach og fortsætter:

- Nu har vi fået 2,5 millioner kroner af regionen til videreførelse og udbredelse af 'Nye Veje' på PC Glostrup, og direktionen har bevilget os yderligere syv sanserum på Nordstjernevej, hvor vi har akutmodtagelsen, de akutte intensive og de retspsykiatriske sengeafsnit, hvilket vi er meget glade for. Sanserummene vil indgå som et nyt behandlingstilbud på disse sengeafsnit. Ligesom personlig skærmning, medicin eller beroligende samtaler er vigtige behandlingstilbud, vil patienten få det tilbudt, der hvor det vil gøre gavn, afslutter Phuong le Quach.

PC Glostrup har siden 2015 brugt de fire sanserum som en del af et satspuljeprojekt om at mindske brugen af tvang, særligt bæltefiksering. Projektet udløb i 2017, men Region Hovedstaden har siden afsat 5. mio. kr. årligt i faste midler til at fortsætte den samlede indsats – hvor midlerne er fordelt ligeligt mellem PC Glostrup og PC Ballerup i Region Hovedstadens Psykiatri.

Tal for nedbringelse af bæltefikseringer på PC Glostrup

ProjektCenterAfsnit2014201520162017
Bæltefrit Afsnit
PC GlostrupLukket sengeafsnit (809)502551
Bæltefrit AfsnitPC GlostrupLukket sengeafsnit (811)41
271212
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor