Første spadestik til Danmarks største retspsykiatri

Fredag blev det første spadestik taget til opførsel af det byggeri, som skal huse patienter og medarbejdere ved fremtidens retspsykiatriske afsnit på Psykiatrisk Center Sct. Hans. 

En ellers tom mark i den nordlige del af Psykiatrisk Center Sct. Hans øst-matrikel var fyldt med mennesker i fredags. Anledningen var, at marken snart bliver endnu mere fyldt med bygningsarbejdere, der skal opføre fremtidens retspsykiatri til patienter og medarbejdere, og som skal stå færdigt i 2021. 


Fredagen blev brugt til at tage det første spadestik  til opførslen af det nye byggeri, og dette blev gjort af Regionrådsformand Sophie Hesstorp Andersen, Borgmester i Roskilde kommune Joy Mogensen, formand for den politiske følgegruppe der følger byggeriet Finn Rudaizky og Direktør for Region Hovedstadens Psykiatri Martin Lund.

03_reception_skt hans.jpg

Bygninger med patienten i centrum

Byggeriet skal huse 126 patientstuer ,og det er designet til at kunne understøtte målsætningen om en differentieret behandling med udgangspunkt i den enkelte patients situation og behov.. Patienterne kan desuden se frem til lyse og venlige enestuer med udsigt til naturen, udgang til små gårdhaver og et større grønt uderum til ophold og boldspil – foruden musikrum, idrætssal, værksteder, café og fitnesscenter. Den nye retspsykiatri er udformet sådan, at bygningernes ydermure sammen danner en lukket krans, inden for hvilken patienterne i princippet kan færdes frit.  Når byggeriet står færdigt, kommer det til at huse Danmarks største retsspykiatri.

Se film om visoner om bygningerne til den nye retspsykiatri

Udover det 1. spadestik bød dagen på taler, og der blev serveret både pølser og pindemader til de mange fremmødte.

Dagen begyndte med velkomst af direktør for Region Hovedstadens Psykiatri Martin Lund:

Lige nu kigger vi – med flot udsigt til Roskilde fjord – ud over en bar mark. Men om knapt 3 år træder vi ind i moderne bygninger med plads til 126 patienter, masser af udfoldelsesmuligheder, enestuer til alle patienter, og en helt unik mulighed for at skabe en visionær og moderne retspsykiatri til glæde for både patienter og personale.

Regionrådsformand Sophie Hestorp Andersen holdte også en tale


Psykiatrisk Center Sct. Hans er kendt for at skabe moderne og modig retspsykiatri med plads til håb og drømme. Og være langt fremme med brugerinddragelse og Recovery. Derfor er det nye byggeri en naturlig forlængelse af den bevægelse, I her på Sct. Hans allerede er i gang med at skabe for retspsykiatriske patienter. Nu kommer så de rette fysiske rammer til at gøre det, I allerede gør godt; At skabe en retspsykiatri, der er førende inden for sit felt.

Borgmester i Roskilde kommune Joy Mogensen bød også det nye byggeri velkomment


 Det er på sin vis jo underligt, at Region Hovedstaden bygger en stor ny psykiatri hos os, men vi har – også på dette område – en forbundethed, der rækker langt tilbage Jeg er glad for, at Sankt Hans-områdets smukke omgivelser sætter rammen for psykisk syge borgere behandling og hårdtarbejdende medarbejdere, der får deres dagligdag her. Det er et nyt og moderne kapitel I nu åbner i vores bys lange psykiatri-historien. Jeg ønsker al held og lykke til både patienter og medarbejdere – med ønske om et godt og stærkt naboskab. Lad os passe godt på hinanden.

Inden spaderne blev svunget blev talerækken rundet af af Finn Rudaizky, som er formand for den politiske følgegruppe, der følger byggeriet

Jeg glæder mig til at markere, at vi nu er nået til selve byggeriet. Det har jo været en lang proces, hvor rigtig mange forskellige personalegrupper har været involveret, og hvor dygtige byggefolk har lagt hovederne i blød for at skabe det bedste nybyggeri. Vi glæder os til at se resultatet i disse flotte omgivelser ved Roskilde Fjord om tre år, når byggeriet står færdigt.

Og så blev det tid til ritualet:


Jorden var hård, så der måtte fire til for at tage det første spadestik til den nye retspsykiatri ved Sct. Hans – fra venstre: Martin Lund (direktør for Region Hovedstadens Psykiatri), Finn Rudaizky (regionsrådsmedlem, formand for den politiske følgegruppe), Sophie Hæstorp Andersen (regionsrådsformand i Region Hovedstaden) og Joy Mogensen (borgmester i Roskilde). 





02_reception_skt hans_lores.jpg







01_reception_skt hans_lores.jpg




skt hans_spadestik_lores.jpg


Redaktør