Fornem pris til Merete Nordentoft

​I fredags modtog professor Merete Nordentoft Novo Nordisk Prisen 2020 for sin banebrydende forskning i forbedret behandling og forebyggelse af selvmord hos mennesker med psykiske lidelser. Prisen modtog hun sammen med professor Preben Bo Mortensen fra Aarhus Universitet. Novo Nordisk Fonden uddeler prisen, der er på 3 mio. kr.

Vent...

Psykiske lidelser som skizofreni og bipolar lidelse er udbredte og ekstremt udfordrende for de mennesker, der er ramt af dem. Disse ofte langvarige kroniske tilstande fører i høj grad til invaliditet hos de mennesker, der lider af dem.

For blot 20 år siden var der kun ganske lidt viden om den øgede selvmordsrisiko og den generelle komorbiditet, der er forbundet med disse lidelser, og som i så alvorlig grad påvirker menneskers livskvalitet og forøger deres dødelighed.


Merete Nordentoft modtager Novo Nordisk Prisen 2020 (prisoverrækkelsen for 2020 har været udsat på grund af corona). 


I de sidste to årtier har Merete Nordentoft leveret banebrydende ny viden om selvmord og anden dødelighed forårsaget af skizofreni og andre alvorlige psykiske lidelser. Forskningen har haft en markant international indflydelse på forståelsen afselvmord, selvmordsforebyggelse og nøgleårsager til alvorlige psykiske lidelsers udvikling.

- Jeg er meget glad på Merete Nordentofts vegne, og det er en stor ære for Region Hovedstadens Psykiatri, at vi har en professor, der modtager så fornem en hæder. Jeg er meget stolt over, at vi bidrager med banebrydende klinisk forskning, der kan forebygge selvmord og forbedre hverdagen og livskvaliteten for patienter med psykisk sygdom, siger vicedirektør Ida Hageman, der overværede prisoverrækningen hos Novo Nordisk i Bagsværd.

Merete Nordentoft anerkendes for sine bemærkelsesværdige kliniske socialpsykiatriske studier og banebrydende kliniske og epidemiologiske undersøgelser af selvmord og andre dødelighedsrisici, som mennesker med psykiske lidelser er udsat for. Forskningen er kendetegnet ved et unikt klinisk fokus på patienten, og Merete Nordentofts undersøgelser viser, hvor betydningsfuld tidlig identifikation og intervention er for mennesker, der oplever deres første psykotiske episode, og at selvmordsadfærd opdages og forhindres.

Se Novo Nordisk Fondens prisvideo med Merete Nordentoft og Preben Bo Mortensen herunder.
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor