​​​​​

Forskningens Døgn 2022: Kan teknologi forbedre din mentale sundhed?

Virtual Reality, algoritmer, Big data og forskning i lys og indeklima i psykiatrien – teknologi i udvikling af psykiatrien var omdrejningspunktet til Forskningens Døgn 2022 i Region Hovedstadens Psykiatri.

Vent...

​Er virtual reality en del af fremtidens behandling for skizofreni? Og kan en app hjælpe patienter med bipolar lidelse? Det var nogle af temaerne til årets arrangement i forbindelse med videnskabsfestivallen Forskningens Døgn.

- Vi er glade for, at vi med Forskningens Døgn åbner op for patienter, pårørende og andre interesserede borgere, der ønsker mere viden om den forskning, der bedrives i Region Hovedstadens Psykiatri. I år med inspirerende oplæg om forskningen i teknologi, der udvikler psykiatrien, siger Ida Hageman, der er vicedirektør I Region Hovedstadens Psykiatri og ansvarlig for forskningen i psykiatrien.

Fire forskere bidrog med den nyeste viden om teknologi i udviklingen af psykiatrien - lektor Louise Glenthøj, professor Klaus Martiny, seniorforsker Maria Faurholt-Jepsen og professor Micheal Benros. 


  Lektor Louise Glenthøj var en af de fire oplægsholdere til Forskningens Døgn i Region Hovedstadens Psykiatri.

Bagefter var der et Forskertorv med mulighed for at tale med oplægsholderne og med syv andre forskere, der præsenterede posters om teknologi i psykiatrien i Festsalen, Kosmopol i København, hvor arrangementet blev afholdt. 
Rådgivere fra Psykinfo svarede på spørgsmål fra borgerne om psykiske lidelser, og der var mulighed for at prøve Virtual Reality-scenarierne fra forskningen i praksis. ​

VR i terapi

En af forskerne til Forskertorvet var Fatime Zeka, der er psykolog og forskningsassistent på forskningsprojektet So-REAL. 

Fatime Zeka præsenterede en poster for forskningsprojektet So-Real. So-Real er en del af VIRTU research Group på Psykiatrisk Center København. Benjamin Arnfred er forskningsleder på So-REAL og i projektet undersøger forskerne, om det kan være mere effektivt at foretage eksponderingsterapi i Virtual Reality end i vanlige terapi. 

Til Forskningens Døgn fortalte hun interesserede borgere om virtual reality i behandling af social angst og agorafobi. Borgerne havde også mulighed for at prøve nogle af de scenarier, som bliver anvendt sammen med de patienter, der deltager i forskningen – scenarier som supermarkeder, kantinen eller en social situation til en fest.

- Borgerne var nysgerrige og stillede relevante spørgsmål vedr. projektet. De var overraskede over troværdigheden af VR-scenarierne og gav udtryk for, at de uden problemer kunne leve sig ind i de forskellige scenarier, de fik prøvet, hvilket er jo meget vigtigt, når vi har med en simuleret virkelighed at gøre, fortæller hun.​​

Opstillingen på billedet stammer fra forskningsprojektet Face Your Fears, der også demonstrerede VR og præsenterede en poster til Forskningens Døgn. Billede viser VR-setuppet. Behandler og deltager vil være til stede i samme rum, og på skærmen til højre kan behandleren kan følge med i, hvad deltageren oplever i brillerne. Hvis deltageren eksempelvis kigger ned i jorden, vil behandleren se gulvet på sin skærm.​​


Forskningens Døgn 2022: 

Se frygten i øjnene – Virtual Reality i psykiatrisk behandling
Louise Glenthøj, lektor

Kan arkitektur forbedre mental sundhed?
Klaus Martiny, professor

App hjælper patienter med bipolar lidelse
Maria Faurholt-Jepsen, seniorforsker

Brug af Big Data og kunstig intelligens til at forbedre behandling af psykiatriske lidelser
Michael Benros, professor​​

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor