"Gal eller normal" og EN-AF-OS

Danmarks Radio vil nedbryde fordomme om psykisk sygdom, når der på mandag blændes op for programmet ”Gal eller normal”.
 

På mandag den 14. maj og igen den 21. maj 2012 sender DR 1 programmerne ”Gal eller normal” klokken 20.00. Programmerne er lavet som en del af afstigmatiseringsindsatsen EN AF OS, og de har til formål at gøre det tydeligt, at det er muligt at komme sig efter en psykisk sygdom.

Ti mennesker skal i løbet af en uge gennemgå forskellige øvelser og udfordringer sammen. Det skal afsløre, hvem af dem, der lever eller har levet med en psykisk sygdom, og hvem der ikke gør. Det er ikke så nemt, for man kan sagtens være sjov, social og velfungerende med en psykiatrisk diagnose i bagagen.

Med ”gal eller normal” ønsker DR at nuancere seernes opfattelse af psykisk sygdom. Målet er at vise, at psykisk sygdom kan behandles, og man kan komme til at leve godt med /efter en psykisk sygdom – også selv om man har været ved at dø af den

DR: Psykiatri på dagsordenen

”Gal eller normal” er en del af en større satsning på psykiatriområdet fra DR, der vil følge op på emnet både i radio og på tv og web. Ud over programmerne planlægger DR følgende:

  • Interview med deltagere og eksperter fra programmet i Aftenshowet
  • En bog med deltagernes personlige historier (udgives den 22/5)
  • En ny hjemmeside om psykiatri på www.dr.dk/sundhed
  • Programmer om psykiatri på P1 sundhed, Tværs (ungdomsprogram på P3) og på DR2
  • Generelt øget fokus på psykiatri - også i nyhedsdækningen både regionalt og nationalt.

Om "Gal eller normal"

I programmerne følger man ti mennesker - fem der på et tidspunkt i deres liv er blevet diagnosticeret med en psykisk sygdom, og fem der ikke er. De ti gennemgår og samarbejder om forskellige øvelser og udfordringer i løbet af en uge. Imens sidder tre eksperter (en psykiater, en psykolog og en sygeplejerske) og iagttager dem på film.

Eksperternes opgave er at finde ud af, hvem af de ti, der har levet eller lever med en psykisk sygdom, og hvem der ikke gør. De tre eksperter kan udelukkende gætte ud fra optagelserne af de ti personers reaktioner på udfordringerne. Der er således tale om en situation der ligger langt fra en egentlig psykiatrisk udredning, hvilket der gøres tydeligt opmærksom på i programmerne.

De tre eksperter er:

  • Flemming Tived, privatpraktiserende psykiater
  • Charlotte Pelch, ledende distriktssygeplejerske, Psykiatrisk Center København, Region Hovedstadens Psykiatri
  • Allan Holmgreen, psykolog, DISPUK

Læs meget mere om "Gal eller normal" og landsindsatsen EN AF OS.


Se trailer for ”Gal eller n​​​​ormal”.

Redaktør