Hæder til den transkulturelle psykiatri

Projektsygeplejerske Marianne Østerskov fra Videncenter for Transkulturel Psykiatri modtog dette års sygeplejerskepris fra Dansk Sygeplejeråd, Kreds Hovedstaden.

15 års transkulturelt arbejde
Der var stående applaus til projektsygeplejerske Marianne Østerskov, da hun modtog sygeplejerskeprisen 2012 på Dansk Sygeplejeråds generalforsamling. Marianne Østerskov blev valgt i et stærkt felt på 11 andre kandidater for sin 15 år lange indsats for patienter med en dobbelt udfordring: Psykiatriske patienter med en anden etnisk herkomst end dansk.

”En ildsjæl som brænder for de udsatte”
I begrundelsen fra kredsformand Vibeke Westh lød det blandt andet, at Marianne Østerskov har været med helt fra starten på det transkulturelle felt i psykiatrien. Og dermed også til at gøre området synligt blandt kollegerne i psykiatrien – og til at udvikle feltet herhjemme. ”Marianne er en ildsjæl, som brænder for de udsatte og sårbare mennesker. Hun arbejder aktivt for at skabe lighed i sundhedsvæsnet,” sagde Vibeke Westh blandt andet – og fremhævede, at Marianne Østerskov fortsat er tæt involveret i det kliniske arbejde og selv tager nogle af de vanskeligste patientsamtaler.

”En hæder til psykiatrien som felt”
”Jeg er selvfølgelig meget glad for den personlige anerkendelse, der ligger i prisen. Men først og fremmest ser jeg prisen som en anerkendelse af psykiatrien som helhed og af den transkulturelle niche i psykiatrien. Det er langt vigtigere end den personlige hæder. Der var mange andre meget dygtige og kvalificerede kandidater til prisen – alligevel vælger de at give den til en psykiatrisk sygeplejerske. Det er et vigtigt signal,” siger Marianne Østerskov. 

Tiltrængt opmærksomhed
Helt karakteristisk lægger Marianne Østerskov således selv vægt på, at prisen kan medføre opmærksomhed omkring den transkulturelle psykiatri. For det har feltet brug for – og det har hun arbejdet med i de sidste 15 år. Derfor håber hun, at prisen kan være med til at øge opmærksomheden om de transkulturelle udfordringer i psykiatrien specifikt – og vilkårene i psykiatrien generelt.
​​​​

Redaktør