​​​Hospitalspræst Susanne Engberg og tidligere patient Jakob Sloth-Brodersen har lavet en app-løsning, som skal inspirere patienter og pårørende i psykiatrien til at komme ud på nogle skønne gåture. 

Hospitalspræst og tidligere patient vil inspirere til gåture

PCB Gå! er en ny app-løsning, som skal sikre, at patienter, pårørende og personale hurtigt kan finde gode gåture i området omkring Psykiatrisk Center Ballerup. Løsningen er skabt i samarbejde mellem en tidligere patient og hospitalspræsten.

Vent...

​- Det er en virkelig god idé. Men din løsning er håbløst gammeldags.

Ordene kom fra 51-årige Jakob Sloth-Brodersen, der er tidligere patient på Psykiatrisk Center Ballerup, da han hørte om hospitalspræst Susanne Engbergs idé. Hun har oplevet, hvor stor gavn mange mennesker har af gåture og ville derfor finde en masse gode ruter, printe kort og samle dem i ringbind på centerets afsnit, hvor patienter og personale kunne hente inspiration.

- En gåtur er ikke altid bare en gåtur. Det er to mennesker, der følges ad et stykke af vejen. Samtalen kan ofte opleves mere fri, når man bevæger sig og ikke skal sidde over for hinanden og have øjenkontakt. På gåture er der også tid til stilhed. Der kan ske rigtig meget i stilheden og i pauserne. Måske er det der, at noget kan bundfælde sig og man får mod og sprog til at fortælle, hvordan man egentlig har det, samtale om mening og meningsløshed, håb og mangel på samme, hvad man frygter og hvad man længes efter, forklarer Susanne Engberg om tanken med at inspirere til gåturene.

Men hun måtte lægge sig fladt ned i forhold til Jakobs kritik af metoden med printede kort i et ringbind. Heldigvis har Jakob stor erfaring med IT, så da han først havde luftet kritikken, fangede bordet.

- Jeg kunne ikke bare snakke løs om smartphones, Google Maps og internet uden rent faktisk at lede efter en løsning. Til at starte med anede jeg intet om vandre-apps, eller hvordan man deler vandreruter med andre. Men det måtte jeg jo lære, fortæller Jakob Sloth-Brodersen.

Susanne Engberg talte første gang med Jakob om idéen tilbage i marts. På det tidspunkt kendte de allerede hinanden og havde haft adskillige samtaler under Jakobs lange indlæggelser. Siden er månederne gået med at få den tekniske løsning på plads og få testet de mange ruter, der ligger i app-løsningen, som har fået navnet PCB Gå!

- Der er 36 ruter i alt, som sammenlagt svarer til at gå fra Psykiatrisk Center Ballerup til Vejle. Vi har selv fundet på dem. Det er især Jakob. Jeg har nogle gange givet ham 'lektier for' med at gå ture i weekenderne, siger Susanne Engberg med et smil. En dag sendte han et billede fra Roskilde Domkirke. Så var han gået hele vejen, fortæller hun og gør det klart, at de fleste ruter er af kortere karakter og foregår i Psykiatrisk Center Ballerups nærområde.​

Ved lanceringen af PCB Gå! tog Susanne Engberg og Jakob Sloth-Brodersen nogle af de fremmødte gæster med ud på en test-tur omkring Psykiatrisk Center Ballerup.​

Glæden ved at gå

PCB Gå! blev officielt lanceret ved et event på Psykiatrisk Center Ballerup den 30. november, hvor både ansatte, gæster, mentorer og patienter fik lejlighed til at afprøve app-løsningen i selskab med opfinderne. Først bød centerchef Jacob Franck Larsen velkommen, inden Jakob Sloth-Brodersen satte ord på, hvad det betyder for ham at slippe PCB Gå! løs.

- I dag er en stor dag for mig. Det er kulminationen på et langt forsøg på at vende mine erfaringer med psykiatrien til noget positivt. Det her markerer ikke slutningen på projektet med PCB Gå! for mig. Det er kun begyndelsen, sagde Jakob Sloth-Brodersen til stort bifald fra de mange fremmødte.

Glæden ved at gå er vigtig for Jakob at give videre. Under hans mange indlæggelser, hvor han har kæmpet med svær depression, har gåturene haft stor betydning.

- For mig har det altid hjulpet at gå. Selv når alt andet er faldet fra hinanden, kunne jeg stadig gå. Sætte én fod foran den anden. Jeg har både deltaget i gåture arrangeret af personalet og gået egne ture. På mine egne ture har jeg gerne søgt det ukendte. Jeg har flere gange været nødt til at ringe tilbage til afsnittet for at sige, jeg blev forsinket, fordi jeg var faret vild i Vestskoven. For mig er de lange ture de bedste. De udvider horisonten og bekræfter igen og igen, at Ballerup er andet og mere end kedeligt boligbyggeri.

Selvom Susanne Engberg ikke fik sit ønske opfyldt med ringbindene og de printede kort, så har PCB Gå! alligevel en vigtig, fysisk komponent. En folder beskriver, hvordan man kommer i gang, og en A3-plakat reklamerer for projektet på Psykiatrisk Center Ballerup, så løsningen kan blive udbredt på de forskellige afsnithvor de kan bruge dem til at udbrede PCB Gå!​

Centerchef på Psykiatrisk Center Ballerup, Jacob Franck Larsen, bød velkommen til lanceringen af PCB Gå! med en tale, hvor han roste ildsjælene bag PCB Gå!​

Fra lokal til landsdækkende

Ved lanceringen er PCB Gå! henvendt til patienter, personale og pårørende på Psykiatrisk Center Ballerup, og langt de fleste ture starter og slutter på centrets område. Men både Jakob Sloth-Brodersen og Susanne Engberg håber, at ideen med at samle gåture i en app-løsning bliver udbredt til andre centre og hospitaler.

- Det er fuldstændig tilladt for andre centre i Region Hovedstadens Psykiatri eller andre hospitaler at stjæle idéen. Jeg har præsenteret ideen for andre hospitalspræster i hele landet. De viser stor begejstring og glæder sig til at se det færdige resultat. Jeg håber, at projektet bliver båret videre til andre hospitaler, så patienter i hele landet kan få gavn af det, siger Susanne Engberg.

Faktisk har PCB Gå! allerede givet genlyd helt nede i den spanske region Andalusien. Her bor den danske kirkekunstner Arne Haugen Sørensen, som har malet mange billeder over temaet 'vandringsmand'. Susanne og Jakob mente, at et af Sørensens billeder ville være oplagt til forsiden af folderen om PCB Gå! og kontaktede derfor kunstneren for at få tilladelse til at bruge det. Han svarede samme dag og var rørt over idéen, så tilladelsen kom hurtigt i hus.

Små fire uger senere opsøgte Jakob Sloth-Brodersen et galleri i Nordsjælland for at se en udstilling med vandringsmand-billeder.

- Hvem kom så ind ad døren, mens jeg gik rundt og kiggede? Det gjorde såmænd 90-årige Arne Haugen Sørensen, som var hjemme på besøg fra Spanien. Jeg blev helt paf og rørt. Men jeg måtte bare erkende, at projektet kaster sammenhænge af sig og tråde ud i verden, som ingen kunne have forudset, slutter Jakob Sloth-Brodersen.​

Fakta om PCB G!

  • App-løsningen bygger på den eksisterende app AllTrails, der er gratis at bruge og findes til både iPhone og Android
  • PCB Gå! er blevet til helt uden økonomisk støtte
  • Præsentationsmaterialet til PCB Gå! er layoutet af Esther, som også er tidligere patient
  • App-løsningen indeholder i skrivende stund 36 ruter opdelt efter længde – fra under en halv time til over to timer
  • I app-løsningen kan man udover selve ruten se billeder fra flotte steder på turene, ligesom man kan læse mere om de seværdigheder, man passerer undervejs
  • Plakater og foldere er tilgængelige rundt omkring på Psykiatrisk Center Ballerup, men du kan også finde vejledningen til at komme i gang med PCB GÅ! her​.
  • Alle turene kan ses på siden her​, men man har brug for en smartphone, hvis man vil have hjælp til at finde vej​​


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor