​​​​

APP til smartphone styrker relationen mellem patient og behandler

​​Patienter kan blandt andet indtaste mobildata om deres stemningsleje, søvn, alkoholforbrug og medicinindtag. – Det kan give patienten tryghed, fordi vi løbende følger med i hvordan det går, siger sygeplejerske Ditte Bach Christensen

Vent...


Se video og hør Ditte Bach Christensen og Dorthe fortælle om hvordan de som henholdsvis behandler og patient oplever brug af smartphone applikationen.


-Bug af smartphone applikationen har givet stor værdi i vores arbejde. Nu har vi en kontakt med patienterne, også når de ikke er her.

Sådan lyder det fra Ditte Bach Christensen, sygeplejerske i Psykiatrisk Center Ballerup og del af et af de fem KAG-Bipolar team i region Hovedstadens Psykiatri.

Som del af hendes arbejde som kliniker og tilknytning til den klinisk akademiske gruppe KAG-Bipolar, har hun mulighed for at tilbyde patienter brug af en smartphone applikation til at understøtte behandlingen.

​-Helt konkret foregår det sådan, at vi tilbyder patienter at downloade en applikation, som hedder Monsenso. Her kan patienter indtaste mobildata om deres stemningsleje, aktivitet, søvn, alkoholforbrug, medicinindtag og andre variable, fortæller hun.​Via en specialdesignet smartphone applikation registrerer patienter blandt andet deres stemningsleje og søvn. - Det skaber en vis tryghed at vide, at der sidder nogle behandlere og kan følge med i mine registreringer. Det betyder jo også, at de kan kontakte mig, hvis de får øje på nogle udsving, fortæller Dorthe.


Tæt samarbejde mellem behandler og patient


Ditte og Dorthe oplever begge, at deres behandler-patient relation er blevet styrket gennem brug af smartphone applikation.


Nogen ville måske mene, at en teknologisk løsning som en smartphone applikation vil virke forstyrrende på behandler -patient- relationen og fjerne noget af den vigtige menneskelige faktor. Men det er langt fra det som er tilfældet erfarer Ditte. Tværtimod.

-Det har styrket min relation til patienterne. Vi er tættere på hinanden – også når jeg ikke er til stede fysisk. Med adgang til patientens indtastede data kan vi som behandlere hurtigt ringe patienten op. En feedback vi får fra vores patienter er, at det øger trygheden. Når vi mødes fysisk kan vi også tale sammen med afsæt i den data patienterne selv har registreret, fortæller Ditte.


Styrket tværfagligt samarbejde rundt om patienten​


-Vi arbejder tæt sammen i vores team. Patienternes registreringer via smartphone applikation har også styrket vores samarbejde for så vidt, at vi alle i teamet kan se patienternes registreringer og på den måde sammen drøfte, hvilke mulige tiltag, som kan passe til den enkelte patient, fortæller Ditte.

 

-I vores team har vi lavet en struktur, som gør, at vi tre gange om ugen drøfter patienternes registreringer og hvilke evt. behandlingstiltag, der er brug for. Man kan sige, at behandlingen jo på sin vis har fået et tredje ben, som vi jo ikke havde før, forklarer Ditte.

Sammen med sine kollegaer afholder Ditte tavlemøder dagligt for at holde status på patienter, og tre gange om ugen udvides møderne så der er god tid til at drøfte de mobildata, som patienterne har indtastes via deres smartphone applikation.

-Vi er et tæt team og oplever, at det er nemmere at tage over, hvis en kollega f.eks. er syg eller i det hele taget blot at have god kontakt til alle patienter og ikke kun dem, som du er kontaktperson for, slutter Ditte.​


Ditte Bach Christensen holder dagligt møde med sine kollegaer. Tre gange om ugen gennemgås alle de indkomne registreringer fra patienter. Sammen med sine kollegaer tager Ditte kontakt til de patienter, som har behov for det. Her ses Ditte sammen med sin kollega Anne, som er psykolog og tilknyttet samme F-ACT Bipolar team, som Ditte.​


​​

OM SMARTPHONE APPLIKATIONEN​​

Brug af smartphone applikation til patientregistrering er del af et forskningsforsøg i KAG Bipolar kaldet SmartBipolar forsøget. Her undersøges, om patienters indtastning af mobildata om stemningsleje, aktivitet, søvn, alkoholforbrug, medicinindtag og andre variable medfører bedre sygdomsforløb og livskvalitet hos patienter med bipolar lidelse. Applikationen indeholder desuden psykoedukationsmoduler og moduler til personlige monitoreringsvariabler som f.eks. personlige tidlige advarselstegn og triggere. Du kan læse mere om SmartBipolar forsøget i artiklen her: 


Læs mere om KAG-Bipolar og find den nye Outcome bog her.​ Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor