Kunst i øjenhøjde på Brøndbyøstervej

​- Det kan være fint at se ind i øjnene på nogen, som man kan spejle sig i, siger en af i alt 15 fotografer, der har været med til at levere portrætbilleder, der sammen med andet kunst skal byde velkommen og aftabuisere psykisk sygdom på Brøndbyøstervej.

Vent...

Har man besøgt psykiatrien på Brøndbyøstervej, har man næppe kunne undgå at bide mærke i den meget lange og meget brede gang, der forbinder de forskellige afsnit og ambulatorier med hinanden. Gangen er nu, ligesom andre fællesområder på Brøndbyøstervej, blevet renoveret og udsmykket med billeder, nye møbler samt nyt lysdesign og vægfarve. Renoveringen og udsmykningen er sket i samarbejde med kuratorerne Anders Abraham og Cai-Ulrich von Platen.


Et stort værk skabt af mange

Renoveringen og udsmykningen har blandt andet udmøntet sig i en lang række af portrætfotografier af forskellige mennesker i alle aldre, som hænger langs den ene væg i den lange gang. Portrætbillederne er blevet taget af 15 forskellige fotografer, som hver især har deres egen stil og udtryk. Derudover er hallen også blevet indrettet med nye møbler af træ samt med billeder af planter og natur.


Billedet for oven : Der er stor forskel på portrætbillederne, hvilket skyldes, at det er forskellige fotografer, der har tagetbillederne  og udvalgt dem. Forskellen skal være med til at bevirke, at den enkelte unikke bruger kan genkende sig selv i et billede.



Billedet for oven: I Hallen er inspirationen til møbler og billeder kommet fra planter som personalet i forvejen selv havde dekorereret med. Dengang havde personalet indsamlet flaskepant, som de havde vekslet til planterne.

Op til det færdige resultat er der blevet afholdt brugermøder med personalet og patienter fra Brøndbyøstervej for at sikre, at værkerne fik et udtryk, som giver mening for alle brugere. Og netop dialog mellem både patienter, personale og ledelse har været et vigtigt element i processen siger udviklingschef ved Psykiatrisk Center Glostrup Kirsten Tafterup:


Billedet: Kirsten Tofterup

- Det har været meget vigtigt for ledelsen på PC Glostrup, at det har været et samarbejde imellem patienter og personalet således, at vi skaber det her sammen. Ligesom vi også skal skabe behandlingen sammen, fordi det bare giver bedre behandling, siger hun.

Inspireret af EnAfOs kampagnen

En vigtig inspirationskilde til kunstprojektet har været det kampagnearbejder, der bliver udført landsforeningen EnAfOs. Her arbejdes der for at aftabuisere psykisk sygdom og fremme tolerance og åbenhed over for mennesker, der lever med psykisk sygdom tæt inde på livet. Det har man taget udgangspunkt i ved kunstprojektet siger udviklingschef Kirsten Tofterup:

- Psykisk sygdom kan ramme os alle. Uanset hvem man er, og hvordan man er, kan man blive ramt af psykisk sygdom i en periode af sit liv, og det er et budskab, som billederne også skal være med til at formidle.

Identifikation er et nøglebegreb ved EnAfOs-kampagnen, og netop identifikation har været et af udgangspunkterne for fotografen Lærke Posselt, som er en af de 15 fotografer, der har bidraget med billeder til udsmykningen:


Billedet: Fotograf Lærke Posselt ved et af de portrætbilleder, hun har bidraget med.

- Jeg synes, det har været en enormt spændende opgave. Jeg tror, at hvis man går og har det svært, kan det være fint, at se ind i øjnene på nogen, som man kan spejle sig i, og hvor der også er plads til de svære følelser. Men billederne skulle ikke være nogle, der tynger eller peger nedad. Samtidig med at de skal kunne rumme de her svære følelser, så skal de også indeholde en energi udi noget håb, siger Lærke Posselt og fortsætter.

- Derfor ville jeg gerne prøve at finde nogle billeder, som både har en eller anden form for god energi, men som samtidig også kan være dybe nok til, at de kan rumme eksistentielle følelser, så der er plads til hele følelsesregisteret.

Billederne og møblerne er offentlige tilgængelige på Brøndbyøstervej, hvor de skal være opstillet permanent.


Billedet: Fotograf Jeanette Land Schou fotæller om et af de portrætbilleder, hun har bidraget med.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor