​​Begge centre har valgt spisebordsstole, der er lavet af det bløde pure-gummi, der ikke larmer, når det vælter, og giver en god siddekomfort. De kommer i flere forskellige farver. Foto: Holmris B8

Møblerne til nybygget psykiatri skal være sikre, komfortable og skabe hjemlighed for patienterne

En stol er ikke bare en stol, når møblerne til psykiatriens nybyggerier skal vælges. Møblerne skal både være komfortable, sikre og skabe hjemlighed for patienterne på Psykiatrisk Center Sct. Hans og Psykiatrisk Center København. 

Vent...

​Når man er indlagt i psykiatrien – ofte længere tid end på de somatiske hospitaler – betyder møblerne meget for følelsen af hjemlighed. En gyngestol kan for eksempel vække minder fra fortiden og være med til at skabe en hjemlig stemning, når man er indlagt.

Lige nu er møblerne til de nye byggerier for psykiatrien på Sct. Hans og Bispebjerg ved at blive valgt, og de skal leve op til en lang række specifikke krav om æstetik, komfort og hygiejne.  

Ikke mindst skal de være sikre for medarbejdere og medpatienter.

For at sikre, at møblerne dækker de mange funktioner og behov, er de to centre gået sammen om et fælles møbeludbud, hvor klinisk personale, arbejdsmiljørepræsentanter og patienter har givet input i det grundige forarbejde.

- For det er dem, der ved hvordan dagligdagen fungerer og ser ting, som vi ikke ser, siger programleder Maria Brammer Boldt, der er ansvarlig for møbelprocessen på Psykiatrisk Center København.

Centrets nybyggeri får plads til i alt 200 patienter i almenpsykiatrien, når det hele står færdigt i 2024. De første 74 patienter flytter ind i 2022.

- Det er vigtigt, at vi får skabt et godt arbejdsmiljø, hvor man trives som medarbejder, og hvor indretningen af de fysiske rammer giver optimale betingelser for behandlingen. Derfor er der blandt andet lagt vægt på design, komfort, kvalitet og sikkerhed i udvælgelsen af møblerne, forklarer hun.


Ny sofa til de fælles opholdsrum på afsnittene. Den kan produceres i mange forskellige farver, og begge centre har valgt nogle andre farver end de viste.

Møblerne skal kunne holde til et hårdt hverdagsbrug.

- De kan klare en hård belastning og har en robust konstruktion. Derudover er de stole, vi har valgt til spiseområdet i afsnittene, lavet af et blødt gummimateriale 'pure', der både virker lyddæmpende og giver en god siddekomfort – uanset højde og drøjde, siger Maria Brammer Boldt.


Afdelingssygeplejerske Tina Nielsen fra PC København  trækker på 25 års erfaring fra et lukket afsnit i processen med at udvælge de rigtige møbler til de nye rammer.


Møbler kan bruges fleksibelt

En af de medarbejdere på PC København, der har været med i processen, er afdelingssygeplejerske Tina Nielsen, der er en af de første, der flytter ind i det nye byggeri på Bispebjerg i 2022.

Hun har arbejdet 25 år på et lukket afsnit og har derfor en god fornemmelse for patienternes behov.

-   I den akutte fase er det vigtigste, at møblerne er robuste og for eksempel ikke vælter let. Men overordnet set sætter vores patienter også pris på, at møblerne ikke er nedslidte, og når tingene ser ordentlige ud, bliver der passet bedre på dem, siger hun.

Hun er glad for, at de nye møbler giver flere valgmuligheder i forhold til, hvordan de bliver brugt. For eksempel kommer der nogle 1,5-mandsstole i de fælles opholdsområder udover de store sofaer.

- Så kan man selv vælge, om man vil bruge den ekstra plads til sin telefon eller andre af sine ting, hvis man ikke har lyst til at sidde ved siden af nogen den dag, siger Tina Nielsen.



Begge centre har valgt en gyngestol, der har en god siddekomfort og ikke kan skilles ad. 

Gyngestolen er et eksempel på et møbel, som patienterne allerede i dag er glade for. Nu kommer den en mere robust udgave i en god kvalitet, der passer til resten af møblementet.

- Mange af vores patienter kan lide gyngestolen, fordi det føles hjemligt og giver noget ro – også selv om man måske aldrig har haft en gyngestol derhjemme. Det er lidt som når vi sidder og strikker, når vi er sammen med patienterne - det er hjemligt, siger afdelingssygeplejerske Tina Nielsen.

Hun synes, der er fundet en god balance mellem de mange behov, møblerne skal opfylde.

- Jeg er positivt overrasket over, hvor pæne møblerne er, samtidig med, at de er lette at gøre rene, og man sidder godt i dem. Det er en god balance mellem det praktiske, hygiejnen og det æstetiske, siger hun og tilføjer:

- I sidste ende er det op til patienterne, hvordan møblerne bliver brugt og  placeret i rummene.


Den lile sofa skal stå på PC Sct. Hans og muligvis også i Ny Psykiatri Bispebjerg.

Genbrug tager tid

De nuværende møbler bliver ikke genbrugt på de to centre, da man har prioriteret at få møbler, der passer til de nye rammer.

- Vi har skelet til erfaringerne fra andre hospitalsbyggerier, hvor man har brugt kolossal meget energi på at genbruge møblerne og få dem til at passe i det nye byggeri. Bare den tid, det tager at få overblik over, hvilke møbler, der er i dag, og om de passer i dimensionerne til et nyt byggeri er et kæmpe arbejde, siger Maria Brammer Boldt fra PC København.

- Og så er der det æstetiske: Når ældre møbler kommer ind i et nyt byggeri, ser det helt forkert ud,

Møblerne passer til resten af materialevalget i bygningen, hvor der er brugt egetræ frem for bøg, der kan have et præg af institution. Der er trægulve i dele af afsnittene og træpaneler på patientstuerne, hvilket giver en varm, hjemlig følelse.

- Og så er det vigtigt med forskellige farver, så det hele ikke er enten er hvidt eller gråt, men ligner et rart hjem så meget som muligt, siger hun.  

Derfor har begge centre for eksempel også valgt at få deres spisebordsstole i flere forskellige farver.

PC Sct. Hans snart klar til indflytning

Møblerne til PC Sct. Hans skal bruges i den lukkede retspsykiatri, hvor patienterne i gennemsnit er indlagt i 4 år. Derfor betyder det ekstra meget, at møblerne både er sikre og giver en hjemlig atmosfære.

Centret hyrede til en start en indretningsdesigner, der sammen med den daværende flytteansvarlige testede flere af møblerne - blandt andet spisebordsstolene - ude på afsnittene sammen med patienter og medarbejdere på PC Sct. Hans.

Læs også: Ny Retspsykiatri fokuserer på hjemlighed for patienterne 

Her er også lagt vægt på en nordisk stil med brug af egetræ til fx indbyggede reoler og bænke, og farverne bliver holdt i kølige blå-grønne nuancer.

Patienterne flytter ind i den nye bygning i slutningen af året, og alt er så godt som klar til de nye møbler, fortæller Stine Lundsgaard Nielsen, der har haft ansvar for flytningen og dermed møblerne siden januar 2021.

-  Vi glæder os alle sammen helt vildt til at se det endelige resultat. Sengene er ved at komme på plads, og jeg har haft det første møde med møbelleverandøren og kunne mærke, at de havde helt styr på sådan en stor møbelproces. Det giver tryghed at arbejde sammen med et så professionelt firma, der pakker det hele ud for os, monterer og placerer møblerne i den store retspsykiatri, siger Stine Lundsgaard Nielsen.


Skrivebord (i hvidt) og lille reol til fælleskontor for afdelingssygeplejersker og sekretærer på PC Sct. Hans. Kontormøbleringen i Ny Psykiatri Bispebjerg er under udarbejdelse og besluttes endeligt i efteråret 2021.

Finder svar på spørgsmål om møbler

Hun er blevet 'lånt ud' fra sin stilling som lægesekretær og har været bindeled til kollegerne i flytteprocessen. Hun har blandt mange andre spørgsmål fundet svar på, om man får sin egen skuffe i skrivebordet, om der kommer persienner for vinduerne og låse på personaleskabene.

- Det har været vildt sjovt at undersøge noget og vende tilbage med et svar til dem, der skal arbejde der. Man bliver selv klogere og får klarhed over deres undren i processen, og det føles meget meningsfuldt, at man hele tiden er med til at rykke processen fremad, siger Stine Lundsgaard Nielsen.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor