Mød Simone, IPS-kandidat: ”Jeg har fået så meget hjælp gennem IPS, fået mere indsigt i mig selv og kender mig selv lidt bedre.”

​​Simone er 24 år og tilknyttet et IPS-forløb. Hun er i gang med at finde det job, der passer til lige netop hende – og et job, som også er skånsomt mod hendes ryg. Derfor er hun ved at prøve forskellige jobmuligheder af, mens hun holder fast i drømmen om at blive japansk tolk. 

Vent...

​- Jeg har været i et IPS-forløb i knap et år. Jeg har først arbejdet i en genbrugsbutik for at finde ud af, hvad jeg kunne holde til og kom derefter ud i en delikatesse, hvor jeg lavede sandwich, middagsbokse og smørrebrød. Jeg var rigtig glad for det - trivedes meget, og de var rigtig søde. Jeg er ret vild med kundekontakt, det går jeg meget op i.

- Det kan godt være hårdt at være på og lave noget. Det er OK at være træt både fysisk og psykisk, når man kommer hjem, fordi man lige skal vænne sig til det. 

Drømmen om Japan
- Mit drømmejob er at blive japansk tolk. Jeg håber på, at det måske på et eller andet tidspunkt kan komme til at ske. Lige siden jeg var teenager, har jeg altid syntes om Japan, og for tre år siden var jeg i Tokyo i 25 dage med min kusine, og så kan jeg lidt af sproget. Så jeg kunne godt tænke mig at lære sproget fuldt ud. Det tager vist et år at uddanne sig til tolk, men man skal have en gymnasieuddannelse først. Japan er bare sådan et vidunderligt land.

Aktivitet og rutiner er gode
- Det betyder meget for mig at have et job. Jeg vil helst ikke bare sidde derhjemme og lave ingenting. Det er vigtigt at lave noget, at jeg holder mig i gang, og at jeg har noget at stå op til om morgenen - at jeg har nogle rutiner. Jeg kan rigtig godt lide rutiner. Det betyder meget for mig oppe i mit hoved, at jeg har rutiner i min hverdag.

IPS-konsulenterne hjælper
- Min IPS-konsulent har åbnet mine øjnene for, hvad der er realistisk for mig – at jeg ikke bare kan blive tolk lige nu, fordi jeg kun kan arbejde tre timer om dagen i øjeblikket.

- Hun har også været med til at give mig nogle redskaber til at kontakte forskellige firmaer, og hun hjælper med at spørge ind til, om "kan hun arbejde her, og har I plads til en med særlige behov?".

- Det gode ved IPS er, at man får hjælp til at række ud. De ting, du ikke selv har overskud til at tænke over, det kan du få hjælp til, og de tjekker tingene op for en og sådan noget. Fx da jeg gerne vil uddanne mig som tolk og gerne først vil gå på gymnasium, prøvede min IPS-konsulent at finde ud af, hvor meget SU, jeg ville få og hvor mange timer, jeg skulle være der dagligt for at kunne få SU. Hun hjalp også med at undersøge, hvor jeg kan studere japansk.

Hjælp til selvindsigt
- Jeg har fået så meget hjælp gennem IPS - fået mere indsigt i mig selv og kender mig selv lidt bedre. IPS har helt klart hjulpet, og det giver mening. For ellers ville jeg bare ligge på sofaen og ikke vide, hvad jeg skulle lave. Og ikke komme ud og se nogen eller noget. Jeg får lidt mere en rigtig hverdag til at fungere og føler lidt mere, at jeg er en del af samfundet ved, at jeg laver noget.   

Et godt råd til andre, der overvejer IPS
- Jeg kan klart anbefale det til andre, som har brug for hjælp til at komme i gang med noget. Jeg går selv ind i tingene med åbne arme og er meget positiv.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at når du kommer ind til en IPS-konsulent, at du er åben og ærlig. Selvom det kan være svært, er det vigtigt, at man er åben omkring, hvad man har oplevet og gerne vil opleve, for ellers er det svært at finde den vej, man gerne vil.

- Så kom ud og oplev noget, udover dine fire vægge, selvom det er hårdt.

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor