Magnethat bekæmper depression

Elektromagnetisk stråling kan fjerne resistens for medicin hos svært depressive.
Fra videnskab.dk

Patienter med svær depression, der er blevet resistente over for medicin, kan ved hjælp af en elektromagnestisk hat igen blive modtagelige for medicinens gavnlige virkning.

Det er professor Per Bech fra Psykiatrisk Center Nordsjælland der i samarbejde med professor Steen Dissing fra Cellulær og Molekylær Medicin på Panum Institut ved Københavns Universitet har udviklet metoden.

Risiko for kronisk depression

"Omkring 30 % af de patienter, der lider af svær depression, bliver resistente over for den medicinske behandling. Og det kan faktisk give dem kronisk depression," forklarer Per Bech.

Problemet er, at hjernens receptorer bliver overmættede af medicinen. Det indebærer, at man ikke kan behandle. Men det problem løser magnethatten med elektromagnetisme. Når der sættes strøm til de syv magneter, opstår der elektromagnetiske impulser, som helt nede på celleniveau påvirker hjernens receptorer, så de igen kan optage medicin.

Inspireret af ECT

 I 1990'erne viste forsøg med ECT, at patienter med svære psykoser på den måde igen blev modtagelige for deres medicinske behandling. Men patienten skulle i fuld narkose under selve ECT-behandlingen, og den positive effekt varede kun omkring to måneder. 

Per Bechs teori var, at hjernes receptorer blev nulstillet af den elektromagnetisme, der opstod under ECT-behandlingen. Derfor arbejdede han videre med de elektromagnetiske stråler. Det har så nu resulteret i magnethatten, der modsat ECT bruges i vågen tilstand og uden konstaterede bivirkninger.Behandling hjemme i sofaen

Professor Steen Dissing arbejder på at gøre hatten mere behagelig at have på, så patienter i fremtiden kan have en derhjemme. 

På baggrund af de gode resultater i test af magnethatten, vil forskerne nu undersøge, om magnethatten helt kan fjerne behovet for medicinering. Næste skridt er efteranalyse af forsøget, forskellige godkendelser og yderligere forsøg, så først om nogle år ventes magnethatten at blive alment tilgængelig.

Redaktør