Merete Nordentoft hædret med en af lægestandens fornemste priser: ”Der følger en forpligtelse med”

​På årets lægemøde den 20. april fik professor og overlæge på Psykiatrisk Center København Merete Nordentoft tildelt Lægeforeningens Ærespris. Det er hun stolt og beæret over, men vil samtidig bruge den til at sætte endnu mere fokus på psykiatrien.

Vent...

​Merete Nordentoft er overlæge ved Psykiatrisk Center København, professor i psykiatri ved Københavns Universitet.

Lægeforeningens Ærespris uddeles hvert år til en læge, som har ydet en særlig indsats, der kan inspirere andre læger. På den baggrund blev æresprisen i år givet til professor og overlæge Merete Nordentoft, der sammen med sin 60 mand store forskergruppe kæmper for at forbedre behandlingen for patienter med psykisk sygdom. 


- Merete Nordentoft har sat et kæmpe aftryk på psykiatrien i Danmark - både når det gælder forskning i psykiatrisk sygdom og når forskningen efterfølgende skal omsættes til konkret handling til gavn for patienterne. Et godt eksempel er OPUS-projektet, som Merete Nordentoft har været drivkraften bag – et særdeles succesfuldt tilbud om tidlig opsporing og intensiv behandling af unge med psykose, som nu tilbydes i alle regioner, udtaler formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, om begrundelsen for, at Merete Nordentoft i år tildeles Æresprisen. 

Merete Nordentoft er også selv meget glad for Æresprisen. 

- Jeg er stolt og beæret. Men jeg tænker også, at der er en forpligtelse der følger med. Den forpligtelse har jeg allerede været med til at løfte, men jeg vil gerne bruge prisen til at styrke psykiatrien endnu mere, siger Merete Nordentoft om prisen.

”I psykiatrien kan vi meget mere end vi får mulighed for”

Udover psykoser og skizofreni er Merete Nordentoft også anerkendt for sin forskning i selvmordsforebyggelse, og så har hun vist en klar sammenhæng mellem overdødelighed hos patienter med psykisk sygdom og deres livsstil. Men det er behandlingen af psykoser hun nævner som det første, når det handler om at styrke psykiatrien.

- Der er nogle evidensbaserede behandlinger, som ikke er implementeret - f. eks. kognitiv terapi og træning indenfor psykose-spektret. I psykiatrien kan vi meget mere, end vi får mulighed for, siger Merete Nordentoft med henvisning til, at der ikke altid bliver givet ressourcer til ny og bedre behandling for psykiatriske patienter. Hun ser dog muligheder for at styrke psykiatrien i fremtiden.

- Sammen med PsykiatriAlliancen og patientforeningerne kan vi råbe politikerne op og være med til at udnytte alle de muligheder der ligger i psykiatrisk behandling. Når vi står sammen, giver det et smadder godt fundament for at sikre, at vi ikke bliver spillet ud mod hinanden og et vist fælles fodslag for, at vi kan øge midlerne til psykiatrien, mener Merete Nordentoft

I den forbindelse er hun også glad for Lægeforeningens øgede fokus på psykiatrien. Blandt andet har de kritiseret politikerne for ikke at have kommet med en seriøs psykiatriplan endnu, og så har de råbt op i den offentlige debat hver gang der har været mulighed for det. 

- Det er enormt rart, at Lægeforeningen går ind i det her med så stor kraft, som de gør, slutter Merete Nordentoft. 
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor