Mobiltelefonen skal hjælpe patienter med depression og mani

​Ny psykiatri-app skal hjælpe patienter selv og deres behandlere i Region Hovedstaden med at holde øje med patienternes sindstilstand. Det skal give færre genindlæggelser og bedre livskvalitet.​

Man skønner, at omkring 10.000 danskere om året indlægges med enten svær depression, eller bipolar lidelse, tidligere kendt som maniodepressiv sygdom. Mange patienter genindlægges efter kort tid med tilbagefald. Det er både skidt for patienten selv, men også for samfundsøkonomien.

Nu skal et forsøg i Region Hovedstadens Psykiatri undersøge, om man via en app på patienternes mobiltelefon kan forhindre genindlæggelser. RADMIS-projektet går ud på, at patienten via appen dagligt sender oplysninger om humør, energi og søvnmønster. Samtidig får behandleren automatisk oplysninger om patientens brug af mobiltelefonen, som kan bruges til at forudsige en eventuel forværring i tilstanden.

Er der pludselig ingen udgående opkald og sms'er, så kan det være en indikator på, at noget er galt hos patienten. Samtidig har moderne smartphones åbnet op for en række nye muligheder, fortæller Lars Kessing, professor på Psykiatrisk Center København.

- De smartphones, som de fleste har i dag, giver store muligheder for at følge patientens hverdag og sygdomsforløb. For eksempel kan vi via gps se, hvor meget patienten bevæger sig. En depressiv person vil sjældent bevæge sig meget, mens en manisk person ofte vil komme vidt omkring, fortæller Lars Kessing.

Bevilling fra Innovationsfonden
Innovationsfonden har støttet projektet med 10,1 millioner kroner, som blandt andet også skal gå til forsøg med at arbejde på taleanalyse i behandlingen. En depression vil nemlig ofte kunne spores i en persons måde at tale på i form af en svagere og langsom røst, mens det omvendte gør sig gældende i tilfælde af mani.

Det er målet, at mobiltelefonen selv skal sende alle disse oplysninger videre til de relevante personer.

- Sygeplejerske, læger og patienten selv får automatisk besked via smartphonen om, at der er noget, der tyder på, at patienten er på vej ind i en depressiv eller manisk fase, siger Lars Kessing.​​

De tre partnere bag projektet er Psykiatrisk Center København – Region Hovedstadens Psykiatri, Danmarks Tekniske universitet (DTU) og IT-firmaet Monsenso. Gruppen har siden 2010 arbejdet tæt sammen om udvikling af smartphonebaseret psykiatrisk behandling og er internationalt førende inden for området.

 
 
Redaktør