"Musikken minder de unge om, at der er en verden udenfor med venner, ferieminder, årstider og højtider"

​Musik er et tiltrængt åndehul fra sygdommen, når man er indlagt i børne- og ungdomspsykiatrien. En bevilling til foreningen MusikBeRiget på over 2 millioner sikrer, at unge og deres medindlagte forældre får noget andet at være sammen om end sygdom. 

Vent...

​​Kira Martini spiler og synger for børn og unge og deres medindlagte forældre i børne- og ungdomspsykiatrien. Fremover får også  unge med spiseforstyrrelser i dagbehandling musikalske oplevelser. Foto: Lotte Herlin

Når man er ung og for eksempel indlagt med en spiseforstyrrelse, kan det være svært at tage imod behandling, fordi man ikke ser sig selv om syg. 

Her er musikken et værdifuldt frirum for børn og deres forældre, hvor sygdommen kan glemmes et øjeblik.

Med en bevilling på 2.175.000 kr., fra Den Obelske Familiefond ud af en samlet bevilling på 4.615.000 kr. til musik på regionens hospitaler, kan non profit- foreningen MusikBeRiget fortsætte med at spille for indlagte i børne-og ungdomspsykiatrien i Glostrup og på Bispebjerg de næste tre år.

Stifter af foreningen Lisbeth Sagen er 'pavestolt' over den største bevilling i foreningens historie og den blåstempling, den giver.

- Det er en anerkendelse af, at der også er brug for musikalske tilbud af høj kvalitet i psykiatrien, siger musikeren, der er uddannet klassisk fra Nordjysk Musikkonservatorium og Hogeschool voor de Kunsten Utrecht i Holland og selv spiller for indlagte børn på Rigshospitalet.

Hvor der er lang tradition for at spille musik for børn og unge på de somatiske hospitaler, kan psykiatrien udefra opleves som en mere lukket verden, siger hun

- Derfor gør det mig ekstra glad, at vi får bekræftet, at der er efterspørgsel i psykiatrien på de musikalske oplevelser fra MusikBeRiget, siger hun.

Et pusterum fra sygdommen

Afdelingssygeplejerske Rikke Weinreich Mortensen arbejder på intensivt døgnafsnit for spiseforstyrrelser for børn og unge på Bispebjerg og var med til at indføre de første musikalske besøg tilbage i 2015.

Hun ser, hvad musikken kan, når ordene slipper op. 

De unge, der er mellem 10 og 18 år, er indlagt i gennemsnit to måneder sammen med deres forældre og har ofte lille sygdomsforståelse. Derfor kan det være svært at tale om sygdommen og se sig selv blive rask.

Når musikeren Kira kommer ind på afdelingen med sin guitar, får familierne et pusterum fra sygdommen, hvor de kan være sammen uden at tale om den.

- Det er tydeligt at se, at der bliver skabt en samhørighed og et bånd til deres forældre, der ofte sidder med tårer i øjnene. Forældrene kan se en større ro i deres barns øjne i en ellers pinefuld tid, der er præget af angst og pres, og hvor sygdommen har overtaget alt, fortæller Rikke Weinreich Mortensen.

Minder fra livet udenfor

En typisk dag som indlagt går med skolegang, med mindre den unge er for dårlig, gruppeterapi, samtaler, måltider og forskellige miljøterapeutiske grupper om aftenen.

Det er her, Kira kommer en gang om ugen og spiller i cirka 40 minutter ude på gangen eller i dagligstuen. Man kan ønske en sang eller bare lytte.

Musikken skaber genkendelighed i en hverdag, hvor man som indlagt måske kan føle sig lidt lukket inde, forklarer Rikke Weinreich Mortensen.

- Man mister ofte kontakten til venner og skole og har måske ikke lyst til at se andre. Der kan musikken minde de unge om, at der er en verden udenfor med venner, ferieminder, årstider og højtider, der betyder meget i mange familier, siger hun.

 Også for dagbehandling

 Bevillingen sikrer, at de professionelle musikere kan optræde i børne- og ungdomspsykiatrien på Bispebjerg og Glostrup de næste tre år, og tilbuddet udvides til også at gælde dagafsnit for spiseforstyrrede.

 Det glæder udviklingschef på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Tina Jacobsen.

- Jeg blev bare super glad, da jeg fik beskeden, for jeg ved, hvor meget det betyder - også for medarbejderne, der kan se, at det gør en forskel. Det er dejligt, at endnu flere får glæde af tilbuddet, og at vi kan give forældre og børn en uforpligtende, meningsfuld måde at være sammen på, siger hun.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor