Hjælp på vej til børn og unge med en bror eller søster med psykisk sygdom

​Efter påske starter det første kursus op for børn og unge, der har en bror eller søster med psykiske vanskeligheder som påvirker familiens trivsel. I første omgang skal kurserne afprøves, men håbet er et permanent tilbud til målgruppen. 

Vent...

​​Søskendekurserne bliver afprøvet i løbet af foråret og efteråret (modelfoto).

Skrevet af Thomas Hovmøller Ris

Klemt og glemt. Sådan kan det føles at have en bror eller søster med psykisk sygdom, når du ikke selv er syg.

- Søskende kan nogle gange blive klemt ved, at den der har sygdommen, får meget opmærksomhed og fylder meget i familien. På den måde kan raske søskende komme til at tilpasse sig deres syge søskende, og så kan de føle sig overset og glemt af familien, fortæller Katrine Frydendal, projektleder og underviser på de kommende søskendekurser i RHP:

- Der er alle mulige følelser, der kan gøre, at de bliver bekymret: Hvorfor er min søster eller bror syg? Kan jeg også blive syg? Og nogle børn kan føle en vrede over for sin søster eller bror, fordi de får så meget opmærksomhed, og det er meget skamfuldt, for man ved jo godt, at ens søster eller bror ikke kan gøre ved det.

På baggrund af en kvantitativ undersøgelse, hvor søskende fortæller, at de føler sig klemt og glemt, har Region Hovedstadens Psykiatri og PsykiatriFonden besluttet at afprøve kurser for søskende til børn og unge med psykiske vanskeligheder i en grad som påvirker familiens trivsel.

Det første hold starter op i april og er allerede fyldt op, mens det næste hold først begynder efter sommerferien.

Vil målrette kurser til søskendes behov

I forvejen tilbyder RHP kurser til børn, som har en mor eller far med psykisk sygdom. De nye kurser for søskende kommer derfor til at bygge videre på erfaringerne fra børnekurserne, fortæller Katrine Frydendal.

- Formålet er det samme: De får mulighed for at få talt om deres skam og skyldfølelse og bekymringen for sin syge bror eller søster, møde nogen i samme situation som dem selv og få redskaber til at passe på sig selv. Men vi vil meget gerne blive skarpere på, hvad det er for nogle behov søskende har, som er anderledes fra børn der har en mor eller far med psykisk sygdom, og nu får vi noget erfaring på det her område.

I flere tilfælde har søskende deltaget på børnekurser og derfor har de allerede nu en idé om hvilke forskelle der kan være. De kommende to afprøvningskurser i foråret og efteråret skal dog være med til at gøre dem endnu klogere på søskendes behov, så kurserne kan målrettes dem i endnu højere grad.

- For eksempel har vi oplevet, at hos nogle er frygten for selv at blive syg være større hos søskende end hos børn, der har forældre med psykisk sygdom, fordi det er nemmere at identificere sig med en bror eller søster, der typisk kun er et par år yngre eller ældre end dem selv.  

Håber på permanent tilbud

Udover afprøvningen af søskendekurser i Region Hovedstaden i foråret og efteråret, afprøver Region Nordjylland weekend-kurser for søskende i målgruppen. Når afprøvningsperioden er slut, skal erfaringerne fra de to regioner samles og danne grobund for anbefalinger til, hvordan et eventuel permanent tilbud til målgruppen kan se ud.

Ambitionen er, at der kommer et fast tilbud til søskende i Region Hovedstaden, fortæller vicedirektør i RHP, Anne Hertz.

- Vi er blevet gode til at have fokus på børn, som har forældre med psykisk sygdom, men vi mangler at sætte mere fokus på søskende til børn, som har en psykisk sygdom. Vi ved, at søskende også bliver påvirket, og jeg glæder mig til at se erfaringerne fra de kommende kurser, som vi vil tage med i det videre arbejde med at skabe et permanent tilbud til søskende.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor