Ny psykiatriseng

​​Sådan kommer sengen til at se ud.

Ny psykiatriseng skaber tryghed

​Prototypen på en ny psykiatriseng er blevet grundigt testet, både af brugere og personale. Erfaringerne er positive.

​Man kommer ikke sovende til succes – og så alligevel. For den nye psykiatriseng, som Region Hovedstaden og Region Syddanmark sammen har udviklet er nemlig blevet testet grundigt på flere afdelinger i begge regioner og har fået mange pæne ord med på vejen.

​Læs også: Regionalt samarbejde om ny seng til psykiatrien.

Projektet med en ny seng i psykiatrien startede i 2012, hvor personale og patienter fra psykiatriske afdelinger i de to regioner blev enige om at gå nye veje. Senge i psykiatrien skal nemlig kunne noget andet end på de somatiske afdelinger. Det fortæller Maja Grøn.

- Der er flere ting, man skal tage hensyn til. Det er rigtigt vigtigt, at sengen ikke kan bruges til selvskade, eller selvmord, men også at den ikke ligner en hospitalsseng. For størstedelen af de patienter, der kommer til at bruge sengen er jo ikke fysisk syge mennesker, og det kan virke stigmatiserende at ligge i en hospitalsseng, når man ikke føler sig fysisk syg, siger Maja Grøn.

Samtidig var det fra starten vigtigt, at både personale og patienter blev brugt i udviklingsarbejdet, og det er de også blevet under de tests, der fandt sted i uge 46 og 47. Og det tegner lovende, som uddrag af feedbacken her viser: 


Netop inddragelse af både brugere og fagfolk var i højsædet fra starten. - Selve ønsket om en ny seng kommer fra brugerne, som vi har inddraget så meget som muligt i arbejdet og det er givende. For patienterne handler det meget om komfort og æstetik, mens personalet naturligt nok skeler mere til sikkerhed og funktionalitet. På den måde kommer vi også hele vejen rundt, fortæller Maja Grøn. 

Læs også: Invitation til samarbejde om udvikling og leverance af nye senge til psykiatrien

Sengen adskiller sig blandt andet fra almindelige hospitalssenge ved at være mere indbydende og ligne en normal seng. Samtidig hører der en slags multipude med, som både kan bruges til ryglæn og pude – og til at skabe tryghed og ro.

FFra arbejdet med udviklingen af sengen. 

- Der var et ønske om et tryghedsskabende element, som både kan bruges til at afgrænse og omslutte patienter, som har brug for ekstra tryghed, men som også kan bruges som et ryglæn i sengen. På den måde bliver sengen mere som en sofa. Den ligner faktisk noget, der sagtens kunne stå i et hjem, siger Maja Grøn. 

Der skal fortsat justeres tekniske detaljer sengen, men i starten af februar 2015 skal den endelige prototype stå klar og derefter forventes det, at de første senge er klar til levering i august 2015.

Fakta om sengen: 
Efter en lang indledende udviklingsperiode og udbudsrunder blev det firmaet Agitek, der løb med ordren. Firmaet udvikler løbende sengen i samarbejde med designere fra de to regioner.

Brugerinvolvering har været et nøgleord i processen. Både i udviklingsfasen og i testfasen er psykiatriske afdelinger blevet inddraget i arbejdet for at sikre, at den lever op til behovene.

Psykiatrien i Region Syddanmark og Region Hovedstadens Psykiatri samarbejder om at udvikle den samlede løsning. Region Midtjylland og Region Nordjylland har koblet sig på projektet med en leveranceaftale, så de kan få leveret senge på samme vilkår.

Kontaktinfo:
Projektleder i Region Hovedstadens Psykiatri, Maja Grøn,maja.groen@regionh.dk, 24981605. 

Pressekonsulent Søren Geisler, soeren.geisler@regionh.dk, 21674143.​

Redaktør