Ny psykiatriseng skabt i innovativ proces med brugerne

​Region Hovedstaden og Region Syddanmark har udviklet en ny psykiatriseng, der er tilpasset og udviklet sammen med privat virksomhed og i samspil med brugere og pårørende i psykiatrien. ​

​​Sådan ser sengen ud. Multifunktionspuden kan både bruges som ryglæn og pude, og har samtidig en tryghedsskabende funktion. 

​​Den nye psykiatriseng, som de to regioner har udviklet i samarbejde med sengeproducenten Agitek Aps, er både hjemlig og tryg og med en multipude, som får ros af de personer, der har testet sengen, nemlig brugerne. Samtidig er der ikke gået på kompromis med personalets og patienternes sikkerhed.

​Se præsentationsfilm ​af psykiatriseng

Den nye seng til psykiatrien adskiller sig fra de nuværende hospitalssenge ved blandt andet at være ledningsfri og batteridrevet. Den er hygiejnevenlig og let at rengøre. Designet er hjemligt, indbydende og funktionelt.


- En hospitalsseng sender et signal om, at patienten lider af en fysisk sygdom, og det er jo sjældent tilfældet i psykiatrien. Derfor er det godt, at vi nu kan få udskiftet de gamle senge, som ikke er egnede til psykiatrien, men som mest af alt er et levn fra gammel tid, hvor de psykiatriske afdelinger var en del af hospitalerne. Samtidig har vi sikret, at sengen er blevet til i samarbejde med de mennesker, som skal bruge den, nemlig patienter og personale, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp (S), Region Hovedstaden.

I Region Hovedstaden begynder leveringen af sengene om kort tid. Planen er, at sengene om få år helt skal afløse de nuværende, utidssvarende hospitalssenge.

Samarbejde på tværs af regionerne
I Region Syddanmark er den nye seng allerede leveret til to psykiatriske afdelinger, nemlig i Aabenraa og Esbjerg, hvor sengen i samspil med nye fysiske rammer, nye arbejdsgange og fokus på forebyggelse af konflikter og tvang skal være med til at levere moderne psykiatrisk behandling af høj kvalitet.

- Vi har stor fokus på at skabe nye fysiske rammer og ny teknologi til gavn for både vores medarbejdere og patienter. Og vi har her et eksempel, hvor vi viser, at vi vil og tør det offentlige-private samarbejde, og hvor medarbejdere og patienter er med til at bestemme, hvordan sengen skal se ud og fungere. På den måde får vi de bedste løsninger. Samtidig har vi vist, at regionerne kan skabe innovation sammen og dele viden og kompetencer ved at indgå i et fælles samarbejde, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V), Region Syddanmark. 

Netop det tværregionale samarbejde har været vigtigt for begge parter. Samtidig er der indgået aftale om, at både Region Midtjylland og Region Nordjylland får sengen leveret til samme pris.

Skabt i fællesskab med brugerne
I gennem processen er ideer og viden blevet delt mellem virksomheder, regioner, brugere og sundhedsfagligt personale. Den er testet af brugere og løbende rettet til under udviklingen for på den måde at skabe en seng, der brugsmæssigt, arbejdsmiljø- og sikkerhedsmæssigt er helt i top.

- Udviklingsprocessen er sket i tæt samarbejde med designere og brugere i Region Syddanmark og Region Hovedstaden. Det har været en stor udfordring for Agitek at løse en så kompleks opgave, men fokus har hele tiden været at fremstille en seng så tæt på brugernes ønske som muligt. Vi kan kun anbefale, at fremtidige produkter udvikles efter samme model. Ingen produktionsvirksomhed ville kunne skabe et så innovativt produkt uden det store forudgående forarbejde og input fra brugerne, siger direktør Jean-Paul Bergmann fra Agitek Aps.​
Redaktør