Ny sengestue skal kunne det hele

​​Ligner det for meget et hospital? Er der plads nok til at arbejde?  Kan man gøre det hyggeligt? Det er nogle af de ting, som de forskellige brugere har forholdt sig til i vurderingen af de kommende sengestuer til Ny Psykiatri Bispebjerg. Se sengestuen her i et 360 graders VR-billede. 

Vent...

​I 2023 skal det kommende byggeri til psykiatrien på Bispebjerg stå færdigt. Det skal rumme ikke mindre end 200 en-sengestuer med eget toilet og bad samt akutmodtagelse og ECT-klinik. Det nye byggeri skal kunne understøtte de mange behov til den psykiatriske behandling, som et moderne psykiatrisk hospital skal kunne imødegå. Der er et stort projekt, da der er mange ting at tage hensyn til, når patienternes behov, økonomi, arbejdsforhold og de fysiske love skal mødes.

Brugermøder afholdt i model af sengestuerne


Personalet til brugermøder med projektledelsen i mock-up´en

Når de kommende sengestuer skal kunne imødegå flere forskellige behov, er det alfa omega for projektledelsen ved det nye byggeri, at der er blevet afholdt brugermøder i forbindelse med udformningen og designet af sengestuerne. Ved disse brugermøder har dem, der til hverdag skal bruge de kommende faciliteter, givet deres feedback og ideer til, hvorledes byggeprojektet skal udformes.

De sidste feedback-møder med brugerne blev afholdt i en 1:1 model af de kommende sengestuer – en såkaldt mock-up – som byggeriets arkitekter Friis & Moltke A/S og PLH Arkitekter A/S har konstrueret, og som lige nu står i en af de gamle smukke bygninger på Bispebjerg Hospitalsmatrikel fra 1913.

Artiklen fortsætter under billedet

SE SENGESTUEN I VIRTUEL REALITY

Og det er uvurderlig viden, der er kommet ud af disse brugermøder, da dem der til hverdag bruger lokalerne ser nogle ting, som ikke nødvendigvis er umiddelbare for dem, der skal bygge det, siger projektmedarbejder Maria Brammer Bolt: 

- Eksempelvis havde vi et møde, hvor en serviceassistent påpegede, at hullerne over radiatoren i den karnap, der er designet til at patienten kan sidde og nyde naturen, bliver umulige at holde rene, når der drysser mad og kaffe ned i dem. Det havde vi aldrig kommet i tanke om selv, da vi jo har rigtig mange andre ting, vi også skal tage hensyn til. Derfor er det livsvigtigt for projektet, at vi har afholdt de her brugermøder, siger Maria Brammer Bolt.

Ind med Naturen  

En af dem der løbende har været med til at vurdere sengestuerne er Boliana Thomsen, der af forskellige omgange været patient i psykiatrien. Et vigtigt budskab for hende er, at man lader sig inspirere af naturen, når man bygger nyt, for naturen har en helende effekt:

- Det er vigtigt at se noget der spirer og blomstrer og trives, mens man selv langsomt kommer til at trives. Der er jo lavet målinger, der viser, at det er rigtig godt for vores system på alle leder og kanter at være i naturen. Det giver noget jordforbindelse og gør én gladere. Det kan give én en tro på, at der findes noget større, som kan komme én til hjælp, sige Boliana Thomsen, og fortsætter:

 - Sengestuen er jo hyggelig i forhold til det, der ellers har været. Men det ville være dejligt, om der var noget grønt også inde i rummet, siger Boliana Thomsen, som desuden har en række flere forslag til indretningen:

- Det kunne pynte, hvis man hang lidt op på væggene eller havde nogle hyggelige sofapuder. At dørene var malet i forskellige nuancer, så det ikke bare var en hvid dør. Det er mange måder, hvorpå man kunne lave det mere hyggeligt, siger Boliana og tilføjer:

- I det hele taget er jeg overordentlig taknemmelig for, at man har et samfund, hvor der sker en masse gode ting - også på det psykiatriske område.  At vi har et sted at gå hen, når tingene brænder på, og hvor der er mere end bare et tag over hovedet, men også noget hjælp at hente.

Det skal være et godt sted at arbejde

Anne Ohmann Jelle arbejder til daglig som afdelingssygeplejerske på åbent afsnit C193 i Gentofte, og det er et afsnit, som kommer til at rykke ind i det kommende byggeri, når det står færdigt i 2023. Hun er til daglig leder for mange ansatte, og deres arbejdsforhold fylder meget for hende, når hun har givet inputs i forhold til den kommende sengestue:

- Jeg ser det meget i forhold til, hvordan jeg kan forestille mig at byggeriet bliver at anvende i hverdagen. Dér handler det meget om sikkerheden for personalet. Det handler også om, hvordan vi får skabt et miljø, hvor det er nogle gode arbejdsgange for, hvordan vi kommunikere med både patienterne og med hinanden, siger Anne Ohmann Jelle og uddyber:

- Med det mener jeg blandt andet, hvordan vi optræder i miljøet rent visuelt. Kan vi se hinanden, kan vi have et overblik i forhold til at vide, hvad der sker på afsnittet, og hvordan patienterne har det? Kan mine kollegaer se, at nu har jeg en samtale med dén og dén patient? Hvor tydelig bliver det for mig, hvor jeg går hen, når jeg skal lave bestemte opgaver? Slutter Anne Ohmann Jelle.

Personalet til brugermøder med projektledelsen i mock-up´en

Du kan se sengestuen ved at trykke på ovenstående medieplayer. Det er en VR-visualisering af sengestuen.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor