Ny stilling styrker sammenhæng mellem klinik og forskning og åbner nye muligheder for psykologer

​Anne Ranning er den første psykolog i Region Hovedstadens Psykiatri med betegnelsen forskningsadjunkt i psykologi. Stillingen er helt ny og indebærer, at hun både skal arbejde klinisk, forske og undervise.

Vent...

​Et nyt samarbejde mellem Region Hovedstadens Psykiatri og Institut for Psykologi på Københavns Universitet betyder, at psykologer nu kan ansættes i stillinger, hvor de både har et ben i klinikken og et ben i forskningen. Denne type stillinger har hidtil været forbeholdt læger, men nu er det også muligt for psykologer som Anne Ranning, der er den første i denne type stilling i Region Hovedstadens Psykiatri.


- Jeg er rigtig glad for denne mulighed. Jeg har lang tid været optaget af sammenhængen mellem forskning og klinik og hvordan de gensidig kan være med til at bidrage til hinanden. Samtidig føler jeg mig værdsat som psykolog i psykiatrien med denne stilling. De støtter op og giver os psykologer nogle muligheder, siger Anne Ranning, der til dagligt er psykolog på Psykiatrisk Center København.

Anne Ranning startede i stillingen som forskningsadjunkt den 1. januar og er allerede faldet godt på plads i den nye konstellation, hvor hun har tre forskningsdage og to kliniske dage om ugen.

- Jeg har forskellige kliniske funktioner og kører bl.a. en dialektisk adfærdsterapigruppe i Nannasgade (Psykoterapeutisk Klinik på Psykiatrisk Center København, red.) Derudover er jeg tilknyttet professor Merete Nordentofts forskningsenhed, hvor jeg forsker i selvmordsforebyggelse, og Psykologisk Institut på Københavns Universitet, hvor jeg underviser og har forskningsopgaver, fortæller Anne Ranning om den nye delestilling.

Forskning, klinik og karrieremuligheder styrkes

At psykologer nu også får mulighed for at forske og arbejde som kliniker i en kombineret stilling er på flere måder en styrkelse for organisationen, mener lægelig vicedirektør i Region Hovedstadens Psykiatri, Ida Hageman.

- Psykologer er en vigtig faggruppe i både klinikken og forskningen og har et højt fagligt og teoretisk niveau. Derfor vil vi meget gerne holde på de mange dygtige psykologer vi har, og det er baggrunden for, at vi har oprettet den her stilling, der også kan være med til at styrke karrierevejene for psykologerne, siger Ida Hageman og tilføjer:

- Ud over at være en styrkelse af vores forskning, giver den konkrete stilling, hvor tiden deles mellem forskning og klinik, også mulighed for at skabe større sammenhæng mellem de 2 verdener, der jo lever af hinanden med patientens bedste i centrum.

Fokuserer på forebyggelse af psykisk sygdom hos børn

Anne Ranning er særligt optaget af at forebygge, at børn af forældre med psykisk sygdom selv udvikler en sygdom. Lige nu er hun bl.a. i gang med et projekt, hvor de undersøger om syv samtale-sessioner med familier med psykisk sygdom kan være med til at reducere risikoen for, at børnene selv udvikler psykisk sygdom. 

- Jeg har længe forsket i børn af forældre med psykisk sygdom, og så kom jeg over i klinikken og så, at der var brug for at tilbyde børnesamtaler og uddanne personalet i det. Min klinikleder, Nicole Rosenberg og jeg fik et fint samarbejde omkring det og vi har sidenhen planlagt of kører nu sammen forskningsprojektet 'SAFIR Family Talk' med forankring i klinikken.

I det kliniske arbejde er Anne Ranning kun tilknyttet Region Hovedstadens Psykiatri, mens forskningen foregår både i regi af Region Hovedstadens Psykiatri og Psykologisk Institut på Københavns Universitet, hvor hun også underviser psykologistuderende. Kombinationen af teori og praksis mener hun er en stor fordel.

- Københavns Universitet har efterspurgt kliniske psykologer fra psykiatrien, da de gerne vil gøre psykologuddannelsen mere praksisnær frem for teoretisk tung. Her har jeg haft nogle forelæsningsrækker på Psykologisk Institut, hvor jeg har haft eksempler med fra psykiatrien med, og det kan jeg mærke, at de studerende syntes er rigtig spændende, fordi de hungrer efter noget ude fra virkeligheden.

Stillingen som forskningsadjunkt løber de næste fire år, og det er Anne Ranning glad for, da det giver en vis sikkerhed i forhold til tidligere, hvor hun kun var tilknyttet Region Hovedstadens Psykiatri og forskningsdelen var mere usikker.

- At det er en fire-års stilling betyder, at man kan planlægge længere tid frem og der er sikkerhed om mit arbejde. Jeg tror, at mange forskningspsykologer har skiftet stilling til en ren klinisk stilling, fordi der ikke var sikkerhed i det andet. Her kan jeg koncentrere mig om forskningen og samtidig udvikle mit kliniske arbejde, så det er jeg virkelig glad for. Ellers springer vi fra projektmidler til projektmidler og bruger meget tid på at skrive ansøgninger og ved ikke, hvor længe vi kan blive i forskningen, slutter hun.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor