Nye diagnostiske metoder og lægemidler mod skizofreni

Forskningschef Thomas Werge skal stå i spidsen for et stort projekt, der skal udvikle nye og præcise lægemidler mod skizofreni.

Dansk biomedicinsk forskning skal over de næste fire år udvikle forebyggende og helbredende lægemidler mod skizofreni, samt metoder til diagnostisere og målrette den medicinske behandling til den enkelte patient.

Udgangspunktet for dette nye projekt er de opdagelser, som projektets deltagere gjorde sidste år af skizofreniens årsager. Her blev det påvist, at skizofreni kan skyldes spontant opståede kromosom ændringer, som finder sted ved dannelsen af æg- eller sædcellen.

Denne viden skal nu danne baggrund for udvikling af lægemidler, der er rettet specifikt mod sygdommens årsager og tilsvarende forstyrrelser af hjernens biologiske processer. Det er således målsætningen at udvikle lægemidler, der kan forhindre, standse eller helbrede de forskellige former for skizofreni. Samtidigt vil projektet udvikle nye metoder til tidlig påvisning af disse skizofrenityper.

Medicin målrettet den enkelte patient

Projektets styrke ligger netop i denne parallelle udvikling af specifikke lægemidler mod forskellige former for skizofreni og tilsvarende metoder til diagnosticering, der vil tillade at behandlingen tilpasses netop den form for skizofreni, der har ramt det pågældende menneske.

Denne strategi udgør en radikal ændring til i dag, hvor hverken diagnostik eller behandling af skizofreni er baseret på viden om sygdommen og dens årsager. Det er antageligt grunden til, at de nuværende lægemidler kun i nogen grad kan bedre de psykotiske symptomer ved skizofreni, mens de er ineffektive overfor de øvrige og ofte invaliderende konsekvenser af sygdommen. På samme måde er de diagnostiske metoder baseret på konventioner, der har skiftet betydeligt igennem årene.

30 mio. kroner

Projektet ledes af forskningschef Thomas Werge, Psykiatrisk Center Sct. Hans. Projektet støttes af Højteknologifonden, og vil blive gennemført som et forskningssamarbejde mellem Psykiatrisk Center Sct. Hans, Region Hovedstadens Psykiatri, der koordinerer undersøgelsen, den danske medicinalvirksomhed Lundbeck A/S og det islandske biotekfirma deCODE Genetics Inc. Det samlede budget er på 30 mill. kr.

Redaktør