​Holdet bag byggeriet til retspykiatrien, døbt 'Udsigten' af patienter og medarbejdere, da byggeriet vandt titlen som Årets Sundhedsbyggeri.
På billedet ses fra venstre: Marianne Lindegaard, chefsygeplejerske, Retspsykiatrisk afdeling Sct. Hans, Bo Andersen, centerchef, Retspsykiatrisk afdeling Sct. Hans, Martin Lund, hospitalsdirektør, Region Hovedstadens Psykiatri, Thomas Schütze, cheflæge, Region Hovedstaden, Niels Aagaard Nielsen, chefsygeplejerske, Retspsykiatrisk afdeling Sct. Hans, Sophia Kalkau, kunstner, Kim Sander, Center for Ejendomme, Region Hovedstaden, Katrin Karbech Mouritsen, kommunikationsansvarlig, Spangenberg & Madsen, Mikkel Beedholm, kreativ direktør og partner, KHR Architecture, Frank Aarslew-Jensen, direktør, LM Byg, Lars Hetland, adm. direktør, RUBOW arkitekter, Mads Ladegaard, formand, CG Jensen, Henning Olsen, Jakon, Thomas Andersen, servicechef, Hoffmann, Kasper Hasling, OJ Rådgivende Ingeniører.​

Nye rammer til retspsykiatrien på Psykiatrisk Center Sct. Hans kåret som Årets Sundhedsbyggeri

'Udsigten' på Psykiatrisk Center Sct. Hans er kåret som årets sundhedsbyggeri ud af fem nominerede. Juryen fremhævede blandt andet projektets store indlevelse i patienternes behov og den tætte kontakt til naturen.

​Et meget imødekommende projekt udført med stor indlevelse i de særlige patienters behov. Med få virkemidler er der opnået en god harmoni - et byggeri i balance med omgivelserne.

Sådan lyder en af begrundelserne fra den fagjury, der har været med til at udpege 'Udsigten' som et fyrtårn for fremtidens sundhedsbyggeri og titlen som Årets Sundhedsbyggeri.

'Udsigten' er de nye rammer til patienter i den specialiserede retspsykiatri på Psykiatrisk Center Sct. Hans med plads til i alt 126 patienter. 

Udover fagjuryen har offentligheden haft mulighed for at stemme på de fem byggerier.

Her lød nogle af begrundelserne:

  •  Et på samme tid følsomt og enkelt stykke sundhedsarkitektur, der skaber en rolig ramme for psykiatrisk behandling.

  • Byggeriet indgår som et samlet hele i omgivelserne og formår at bringe åbenhed og afskærmning i balance.

  • Det er det mest poetiske projekt og formidabelt løst ift. funktionens ellers begrænsende rammer.

Hjemlighed og privatliv

Regionrådsforman Lars Gaardhøj er glad for, at hele tre byggerier i Region Hovedstaden var nomineret til titlen.

- Det viser i sig selv, at vi er på rette vej i forhold til at skabe de gode fysiske rammer for patienterne og deres pårørende, som vi ønsker, og for de medarbejdere, der arbejder der.

Han glæder sig over, at de nye rammer til netop retspsykiatrien med særlige hensyn til sikkerhed og hjemlighed får så fine ord med på vejen.

- At det er 'Udsigten' på Psykiatrisk Center Sct. Hans, der vinder, bekræfter os i, at det er lykkedes at skabe nogle moderne rammer til patienterne i retspsykiatrien, der tager udgangspunkt i, at alle mennesker har ressourcer, der kan styrkes og udvikles, mens man er indlagt. Retspsykiatrien er ikke et fængsel men en del af sundhedsvæsnet. Og sundhedsvæsnet handler om mennesker. Derfor gør det mig særlig glad, at fagjuryen i deres bedømmelse har lagt vægt på, at der i Udsigten er skabt en følelse af hjemlighed, med mulighed for både privatliv og samvær med andre, ligesom byggeriet åbner sig ud mod naturen og det omkringliggende samfund, siger Lars Gaardhøj.

Visionære rammer for velfærd og sundhed

Direktør i Region Hovedstadens Psykiatri Martin Lund var til stede på Sct. Hans for at modtage prisen sammen med repræsentanter fra Sct. Hans og teamet bag byggeriet.

- Jeg vil selvfølgelig først og fremmest sige stor tak til alle dem, der har stemt på os, og til fagjuryen. Vi er meget glade og stolte over, at 'Udsigten' er kåret som Årets Sundhedsbyggeri – et byggeri, som mange gode kræfter har været med til at skabe. Det er en særlig stor ære at vinde, fordi alle de fem nominerede sundhedsbyggerier – på trods af forskellige formål og målgrupper – har det til fælles, at de skaber nye, visionære rammer for velfærd og sundhed i Danmark.

Redaktør