Indsats på tværs af grænser og fagligheder
I kølvandet på den udbredte smitte formodes der at være et stort mørketal, hvor nogle lever med alvorlige senfølger af COVID-19. Derfor vil der via projektet blive etableret en lugte- og smagsklinik samt en biobank bestående af blodprøver og andet biologisk materiale med henblik på at identificere personer med øget risiko for disse senfølger og sikre bedre behandling af de pågældende. Samlet omfatter forskningsprojektet samarbejdspartnere fra ni medicinske specialer og fem forskningsmiljøer.
Støtte til arbejdsmarkedet
Projektet skal omsættes til løsninger og bruges i rehabiliteringen, så flere med senfølger har mulighed for at forblive på arbejdsmarkedet. Samarbejdet har således også til formål at lægge grundstenene til en tættere kontakt med erhvervslivet. Det handler om at medvirke til, at virksomheder og arbejdspladser opnår bedre indsigt i, hvordan de kan fastholde deres medarbejdere på trods af senfølger.
Da man endnu ikke har ret meget erfaring med at håndtere senfølger af COVID-19 skal projektet på sigt også gavne de, der udvikler fysiske og psykiske funktionsnedsættelser efter overstået COVID-19 og fremme rehabiliteringen på en måde, der er tilpasset den enkelte og dennes fremadrettede arbejdsevne.
Projektdeltagere
- Øre-, Næse-, Hals- og Kæbekirurgisk afdeling på Sjællands Universitetshospital i Køge
- Klinisk Farmakologisk afdeling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde
- Institut for Biologisk Psykiatri, Psykiatrisk Center Sct. Hans, Region Hovedstadens Psykiatri
- Institut for Naturvidenskab og Miljø, Roskilde Universitet
- Arbejds- of Socialmedicinsk afdeling på Holbæk Sygehus
- Neurologisk afdeling på Holbæk Sygehus
- VO ÖNH på Skånes Universitetssjukhus, Lund och Malmö
- VO Infektionssjukdomer på Skånes Universitetssjukhus, Lund och Malmö
- VO Arbets- och Miljömedicin ved Göteborgs Universitet
- Privatpraktiserende ØNH-forskningsenhed beliggende hos ØNH-specialister; Øre-næse-halsklinikken Tingsgaard, Øre-næse-halslæge Eva Rye Rasmussen , Øre-næse-halsklinikken i Greve og Øre-næse-halslægerne Tronholmen.
Projektet finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.
Projektløbetid: 1.5.2021 – 30.09.2022
Projektbudget: 4.846.254 Euro
