Online træningsprogram skal hjælpe selvmordstruede

​Daglige kognitive træningsopgaver via internettet har stor effekt for akut selvmordstruede.

Fra kl. 9.00 til kl. 9.15 skal du tænke på selvmord.

Du skal sætte et æggeur på 15 minutter, og i de 15 minutter skal du give dig selv lov til at tænke på alle dine bekymringer, på din angst og på selvmord. Når uret ringer, skal du lægge selvmordstankerne væk.

Sådan kunne en opgave lyde i det hollandske, internetbaserede tilbud til selvmordstruede, som skal testes på Psykiatrisk Center København.

"Det lyder måske lidt mærkeligt, men den type af opgave er faktisk med til at give dig kontrol over selvmordstankerne. Mange vil opdage, at de faktisk ikke kan holde ud at tænke på det så intenst så længe," forklarer professor på Psykiatrisk Center København, Merete Nordentoft.

Hun har modtaget en donation på 3.673.250 kroner fra Trygfonden til oversætte det hollandske internetprogram til dansk og teste effekten af programmet på 500 selvmordstruede i samarbejde med Livslinien.

Selvmordstanker kan styres

Man kan have selvmordstanker i meget forskellige grader. Det kan være alt fra en tanke, om at det også var nemmere, hvis man ikke var her, til at man slet ikke kan tænke på andet.

"Programmet kan give en måling af, hvor slemt det er. Det er et redskab, som kan hjælpe en til at styre tankerne og måske begynde at få mere kontrol over dem," forklarer Merete Nordentoft.

Læs mere: Selvmordsforebyggende terapi virker​

Det at have selvmordstanker er meget komplekst og kan have mange forskellige årsager. Derfor er det ifølge Charlotte Berendt-Poulsen, faglig leder hos Livslinien, en fordel, hvis der findes en bred vifte af tilbud til selvmordstruede.

"Jeg håber, at programmet, når det er testet, vil kunne tilbydes til alle med selvmordstanker. Det er en stor fordel, at kunne tilbyde hurtig behandling til personer med selvmordstanker. Vores erfaring er, at mange har svært ved at gå til egen læge eller søge anden behandling, og programmet her giver disse mennesker en behandlingsmulighed," påpeger hun.

Deltagere rekrutteres fra Livslinien

Lige nu er Psykiatrisk Center København ved at få oversat og omprogrammeret internettilbuddet, så det passer i dansk kontekst. Herefter skal programmet afprøves af 500 selvmordstruede for at vurdere effekten.

Deltagerne til forsøget rekrutteres via Livslinien. Planen er, at 250 selvmordstruede skal afprøve internetprogrammet, umiddelbart efter de har været i kontakt med Livslinien. Derudover skal 250 deltagere rekrutteres til at teste programmet seks uger efter, de har talt med Livslinien.


Læs mere om​ Livslinien

På den måde opnås både et indblik, hvordan programmet virker på akut selvmordstruede og på mennesker, som har fået det bedre, men stadig har selvmordstanker.

Merete Nordentoft regner med at kunne gå i gang med selve testperioden om cirka et år.​

Redaktør