Onlinebaseret selvhjælpsprogram hjælper med at reducere selvmordstanker

Sammen med Livslinien lancerer forsker og psykolog Charlotte Mühlmann fra Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse et online baseret selvhjælpssprogram, som effektivt reducerer selvmordstanker.

Vent...


Selvhjælp Online mod Selvmordstanker’ (SOS) består af seks moduler, som gennemføres i løbet af seks uger. 


Charlotte Mühlmann fra Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse, Region Hovedstadens Psykiatri, viser med et nyt dansk studie, at voksne med selvmordstanker kan få reduceret tanker om selvmord, bekymringer og følelser af håbløshed ved at benytte det onlinebaserede selvhjælpsprogram 'Selvhjælp Online mod Selvmordstanker' (SOS).

SOS er oprindeligt udviklet af hollandske forskere og Charlotte Mühlmann har i sin Ph.d. nu undersøgt, om det internetbaserede selvhjælpsprogram også kan hjælpe personer med selvmordstanker i en dansk kontekst. Resultaterne er positive og selvhjælpsprogrammet er nu tilgængeligt via Livsliniens hjemmeside.

Over 60 procent oplevede færre selvmordstanker

Charlotte Mühlmann rekrutterede sammen med Livslinien 402 voksne selvmordstruede på tværs af landet til studiet. Gennemsnitsalderen var 34 år (aldersspændet var fra 18-78 år). 71% var kvinder og 55% var i arbejde eller studerede. En tredjedel af deltagerne havde tidligere forsøgt selvmord. 55% var i terapeutisk eller psykiatrisk behandling, da de tilmeldte sig studiet.

Halvdelen af de 402 afprøvede onlineprogrammet, mens den anden halvdel fungerede som kontrolgruppe. Studiet viste, at der efter 6 uger var en signifikant forskel i reduktionen af selvmordstanker, følelser af håbløshed og bekymringer mellem den gruppe der fik selvhjælpsprogrammet og kontrolgruppen der ikke fik programmet.

63% af deltagerne der fik programmet, oplevede et klinisk signifikant fald i deres selvmordstanker (6 point på Beck Scale for Suicidal Ideation, som er et spørgeskema der måler selvmordsrisiko). 78% af deltagerne vurderede, at informationen i programmet var brugbar.

Den signifikante forskel var fortsat opretholdt efter syv måneder, fortæller Charlotte Mühlmann, som også har fået en del kvalitative udsagn med fra deltagerne.

-Mange deltagere gav positive tilbagemeldinger på programmet. En deltager tilkendegav, at programmet betød, at selvmordstankerne ikke fylder så meget som før, og vedkommende fik "energi" til at tænke på andre ting i sin hverdag, siger Charlotte Mühlmann.

Seks moduler med letlæselig teori og praktiske øvelser

Selvhjælpsprogrammet er for alle over 18 år, og det er gratis at tilgå programmet, som er tilgængeligt på Livsliniens hjemmeside.

Hvert af de seks moduler er inddelt i et teoriafsnit, en ugeopgave og en række øvelser, og man kan gå igennem selvhjælpsprogrammet i sit eget tempo. Hver uge vil et nyt modul blive åbnet. Charlotte Mühlmann opfordrer til, at man afsætter et tidspunkt på dagen, hvor man logger på.

-Vi kender jo alle sammen det med at have en travl hverdag, hvor vi ikke altid får gjort det, vi har sat os for. Her er det vigtigt, at man ikke bebrejder sig selv, men blot gør det så godt man kan. Men det kan være en stor hjælp at planlægge et tidspunkt på dagen til programmet. Det kan måske være om morgenen inden man tager på arbejde eller om aftenen inden man går i seng, siger Charlotte Mühlmann.

Ekstra hjælp til personer som er i behandling

Lidt over halvdelen af deltagerne i studiet fik ved tilmelding til programmet allerede hjælp ved privatpraktiserende psykologer eller i psykiatrien. Mange var interesserede i selvhjælpsprogrammet, fordi det havde et specifikt fokus på håndteringen af selvmordstanker, fortæller Charlotte Mühlmann. 

-Mange klinikere i psykiatrien, , synes, at det er et super ekstra tilbud at kunne henvise deres patienter med selvmordstanker til. Det er derfor en stor glæde for os, at selvhjælpsprogrammet nu bliver et fast ekstra tilbud, som man kan give til sine patienter. 

Pop-up funktion skal hjælpe brugerne med at søge hjælp efter behov

Første gang man logger på selvhjælpsprogrammet, vil man blive mødt af et kort spørgeskema, der spørger ind til selvmordstankerne. Det vil også komme frem hver gang et nyt modul åbnes. Spørgeskemaet skal være med til at passe på brugeren, forklarer Charlotte Mühlmann.

-Der er ikke nogen rådgivere eller terapeuter tilknyttet programmet, så for at hjælpe brugeren med at passe på sig selv har programmet indbygget et kort spørgeskema. Hvis svarene indikerer, at man har det rigtig dårligt, vil der komme en notifikation frem på skærmen, som opfordrer brugeren til at søge hjælp, fortæller Charlotte Mühlmann.

Der er dog vigtigt at være opmærksom på, at selvhjælpsprogrammet ikke erstatter terapi, forklarer hun.

-Det er godt, at vi nu har et stort landsdækkende studie, som viser, at dette program kan hjælpe voksne med selvmordstanker. Der er dog ikke tale om en mirakelkur, og programmet er ikke egnet, hvis man har akut brug for hjælp. Hvis man har mange selvmordstanker og ikke får nogen form for behandling, er opfordringen at søge hjælp ved praktiserende læge eller ved Kompetencecentrene for Selvmordsforebyggelse, slutter Charlotte Mühlmann.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor