Forsker skal undersøge p-pillers påvirkning af hjernen

​​Kvinder der tager p-piller er i øget risiko for at få depression, men vi ved ikke præcist hvorfor. Det skal overlæge og klinisk forskningslektor, Vibe Frøkjær og forskerkollegaer fra Psykiatrisk Center København være med til at kaste lys over gennem en bevilling på 2,1 mio. kr., som skal bruges til at undersøge, hvordan p-piller påvirker hjernen.

Vent...

​​Omkring 12% af kvinder der tager p-piller får en depression eller udviser depressive symptomer. Risikoen er størst host helt unge kvinder, men vi ved reelt ikke hvorfor hverken kvinder får depression af p-piller eller hvorfor det er yngre kvinder der er i størst risiko. Det vil Vibe Frøkjær sammen med forskere fra Psykiatrisk Center København forsøge at finde en del af svaret på, og til dét har hun fået en bevilling på 2,1 mio. kr. fra Det Frie Forskningsråd. 

- Vi har allerede fundet ud af, at p-piller formentlig skævvrider hjernens serotonerge system. Og hvis det serotonerge systen bliver skævvredet, kan det forstyrre hjernefunktionen og øge risikoen for depression hos især hormonsensitive kvinder. Derfor vil vi undersøge, hvordan det serotonerge system påvirkes inden, under og efter kvinder har taget p-piller, fortæller Vibe Frøkjær.

Det er især yngre kvinder der er i størst risiko for at få depression, når de tager p-piller, og derfor vil Vibe Frøkjær og kollegaerne inkludere 20 unge kvinder over 18 år i undersøgelsen. De skal alle være villige til at starte på p-piller og blive testet før de begynder at tage piller, mens de tager dem og efter de er stoppet med pillerne igen. De 20 kvinder skal så sammenlignes med en kontrolgruppe, der ikke tager p-piller.

- Vi vil bruge hjerneskanningsmetoder, der afbilder specifikke molekyler i hjernen, så vi kan se, om et af hjernens vigtige interne kommunikationssystem ombygges af p-piller. Her er vi specifikt interesseret i modtagerdelen af det serotonerge system, fordi systemet er følsomt overfor kønshormonudsving. Og p-piller ændrer netop det hormonelle miljø, forklarer Vibe Frøkjær.

Vibe Frøkjær understreger, at de ikke kan være 100% sikre på, at det er p-pillerne der er skyld i de hormonelle udsving ud fra de data de har for øjeblikket. Men mistanken er stor.

- Med det nye studie vil vi kunne se, om p-pillerne er årsagen til ændringer i hjernens kemi, men vi fanger ikke nødvendigvis noget om, hvem der kan tåle p-piller.

I stedet skal studiet give vigtig ny viden om den psykologiske effekt af p-piller, som der er meget debat om i forskerkredse.

- Kvinders følsomhed overfor hormonudsving kan variere. For eksempel ved vi, at nogle kvinder er særligt følsomme for udsving i østrogen som ses under graviditet og efter fødslen, og dette kan derfor være vigtigt at have in mente, når man giver p-piller, da p-piller kraftigt nedsætter kroppens egen produktion af østrogenniveauer. Med andre ord begynder vi at have beviser for, at der er forskel på kvinder på dette område.

Studiet skal laves i samarbejde med Neurobiologisk Forskningsenhed på Rigshospitalet hvor hjerneskanningerne skal udføres.

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor