PSP-samarbejde sikrer socialt udsatte

Sikkerhedsnettet under socialt udsatte på Vestegnen er strammet op. Det er status på samarbejdet mellem psykiatri, socialforvaltning og politi (PSP). I løbet af tiltagets første år har 159 socialt udsatte borgere fået deres sag behandlet i PSP-regi.

De sårbare i samfundet

Når han tager sin medicin, er han som du og jeg. Normal. Problemet er, når han ikke gør. Så går alt galt. Han spiller høj musik om natten, generer naboer og myndigheder og skælder ud på tilfældige. Politiet kender ham godt, de har jævnligt fat i ham. Psykiatrien kender ham godt, han er indlagt ofte, men kortvarigt. Kommunen kender ham godt, men han er ikke interesseret i dens tilbud. Han er et eksempel på en af de sårbare i samfundet. En af dem hverken psykiatri, socialforvaltning eller politi har de rette redskaber til at hjælpe – egenhændigt. Men i fællesskab kan myndighederne gøre noget.

Myndighederne bygger bro

PSP-samarbejdet går ud på at identificere og hjælpe sårbare borgere, som ofte overses, når myndighederne opererer hver for sig. Og det er lykkedes.

"Siden starten i februar 2010 har vi behandlet 159 sager i PSP-regi. Sager, som alle kræver en fælles indsats, og ikke kan klares af en myndighed alene," siger Ib Meng, medlem af PSP-styregruppen og chefpolitiinspektør hos Københavns Vestegns Politi.

Komplekse sager

Samarbejdet er stadig under udvikling. For et er at identificere de sårbare, noget andet er at hjælpe dem.
"Vi taler om sårbare borgere med komplekse problemer. De er ikke mennesker med enten psykisk sygdom, misbrug eller sociale problemer, men mennesker med flere problematikker på én gang, siger Peter Treufeldt, medlem af PSP-styregruppen og vicedirektør i Region Hovedstadens Psykiatri.

Det betyder, at sager ofte går igen i PSP-handlegrupperne, og der ikke findes nogen enkel løsning.

"PSP-samarbejdet er ikke et quick-fix forum. Men det åbner mulighed for nye løsninger på tværs af myndigheder og tankesæt, og det er afgørende for de her sager," siger Charlotte Veilskov Friis, medlem af PSP-styregruppen og centerchef i Ishøj Kommune.

Pressekontakter

Region Hovedstadens Psykiatri:
Vicedirektør Peter Treufeldt
Telefon 4511 2005

Københavns Vestegns Politi:
Chefpolitiinspektør Ib Meng
Mobil 2542 6035

Herlev Kommune:
Social- og sundhedsdirektør Ruth Christensen
Telefon 4452 6000

Ishøj Kommune:
Centerchef Charlotte Veilskov Friis
Telefon 4357 7566
Mobil 4043 1957

Ballerup Kommune
Direktør Ole Nielsen
Telefon 4477 2803
Mobil 2535 2858
​​​​
Redaktør