Patienter indlagt i psykiatrien får mad skræddersyet deres behov

Patienter, der er indlagt i psykiatrien, får fremover mad fra et fælles køkken på Rigshospitalet i Glostrup ud fra et nyt kostkoncept, der bliver skræddersyet de forskellige patientgrupper.

Vent...

​Patienter i psykiatrien er i gennemsnit indlagt i 32 dage, så det er særligt vigtigt, at maden er tilpasset patienternes ønsker og ernæringsmæssige behov.

Derfor får psykiatrien nu sit eget storkøkken på Rigshospitalet i Glostrup, der kommer til at lave mad ud fra et nyt kostkoncept til de forskellige patientgrupper.

Det bliver en stor forskel fra i dag, hvor patienterne i psykiatrien får samme mad som somatikken, fordi de psykiatriske centre historisk set har delt matrikel med et hospital og fået leveret kosten herfra.

Ifølge vicedirektør i Region Hovedstadens Psykiatri Anne Hertz er det et årelangt ønske, der nu bliver til virkelighed med et storkøkken helliget psykiatrien.

- Det er en drøm, der går i opfyldelse, for maden har stor betydning for livskvaliteten og den generelle sundhedstilstand, når man er indlagt som psykiatrisk patient. Vi håber og tror, at patienter og pårørende vil opleve et betydeligt løft i kvaliteten af maden og et mere ensartet tilbud, siger hun.

Maden er vigtig for recovery

Maden og måltiderne spiller en rolle for patientens recovery-proces – at leve et godt og tilfredsstillende liv med psykisk sygdom, tilføjer hun.

- Udover glæden ved et velduftende måltid mad af høj kvalitet er det vigtigt, at man som patient i psykiatrien oplever at have indflydelse på sit eget liv og hverdag. Det får man i endnu højere grad nu, hvor maden er tilpasset ens behov og ønsker, siger Anne Hertz og tilføjer, at der forventes mindre madspild på grund af nye måder at bestille maden på.

Nyt kost-koncept med mindre madspild

Et af målene med den nye kostkoncept er, at der skal være nøje sammenhæng mellem, hvad der bestilles, og hvad patienterne reelt spiser .

Dette forventes at mindske madspildet, som er stort i dag, hvor cirka en tredjedel af maden kasseres.

I dag bruger alle centre kostbestillings-systemet Mater Cater System – dog med forskellige billeder og sortiment. Fremover bliver sortiment og valgmuligheder ens for alle. 


Portioner, der passer til behovet

Siden juli 2020 har fire af regionens psykiatriske centre fået mad fra det nye storkøkken, og flere følger trop de næste år. 

Kostkonceptet er i fuld gang med at blive udviklet og får særligt fokus på målgrupper som børn og unge, ældre, retspsykiatrien og personer, der lider af en spiseforstyrrelse. 

Den største gruppe patienter vil dog få normalkost - altså mad med en fedtenergi på 25-40 procent, som er Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Selvom det hele stadig er i sin vorden, er tilbagemeldingerne foreløbigt positive, siger Lene Schønemann, kost-controller og projektleder for kostkonceptet.

- Vi hører blandt andet fra både medarbejdere og patienter, at nu passer størrelserne, så de ikke længere skal omregne portionerne. Før skulle man måske tage to eller tre gange for at blive mæt, hvor man nu kan nøjes med én portion, siger hun.

Mindre pålæg, mere varm mad

Selve menuen bliver også anderledes med for eksempel en lun ret til frokost, hvor der før typisk har været brød med pålæg. Det kan være en varm pastaret eller en kartoffeltærte udover pålægget. 

Det økologiske brød kommer fra Rigshospitalets store bageri og bliver bagt færdigt på afdelingen hver morgen.

- Det gør, at der dufter af nybagt brød, og det bringer gode mindre frem fra ens hjemlige liv, fra før man blev indlagt, siger Lene Schønemann. 

En lang og spændende proces

Det nye kostkoncept er langt fra i mål, men skal udvikles i samarbejde med medarbejdere og patienter over de næste år, understreger Lene Schønemann.

- Det er en spændende proces, hvor vi sammen skaber en masse ny viden sammen med dem, der har kendskab til patienterne. For første gang får vi en fælles ramme for kosten, siger hun.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor