Ph.d.-forsvar om Kv-kanalers rolle ved stress og elektrokonvulsiv terapi

Invitation til ph.d.-forsvar.

“Voltage Dependent Potassium Channels and Their Involvement in
Stress-Related Disorders”

af Marie-Louise R Hjæresen.

Tid:  

Torsdag den 11. september 2008 - kl. 14.00.


 

Resumé: 

De spændingsafhængige kalium (Kv) kanaler spiller en vigtig rolle i vedligeholdelsen af hvilemembranpotentialet og begrænser neural excitabilitet. I de seneste år har forskning vist, at dysfunktion eller mutationer i Kv kanaler kan forårsage sygdomme karakteriseret ved hyperexcitabilitet i centralnervesystemet.
Hovedformålet med studierne beskrevet i PhD afhandlingen er, at undersøge om Kv kanalerne Kv1, Kv3, Kv7 og Kv11 spiller en rolle ved stress og elektrokonvulsiv terapi (ECT).

Samlet viste forsøgende, at kronisk eksperimentel ECT (ECS) modulerer Kv7.2 og Kv11.1 kanalerne i hippocampus og piriform cortex i det samme tidsforløb som den kliniske effekt af ECT og kan være involveret i den terapeutiske effekt af ECT. Kv1.1, Kv3.2, og Kv11.3 kanalerne blev ikke påvirket af denne behandling og kronisk restraint stress havde endvidere ingen effekt på nogen af de undersøgte Kv kanalers mRNA ekspression. Derimod var den neurale Kv7.2-5 kanal åbner retigabine i stand til at modvirke nogle af restraint stress effekter. Derfor kan Kv kanalerne være et anvendeligt mål for behandling af stress-relaterede sygdomme i fremtiden. 

Vejledere: 

Martin Balslev Jørgensen, Dr.med., overlæge, Psykiatrisk klinik, Rigshospitalet
 Gitta Wörtwein, PhD, lektor, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet og Neuropsykiatrisk Laboratorium, Rigshospitalet

Bedømmelsesudvalg: 

Søren-Peter Olesen, MD, PhD, professor, Københavns Universitet
Aleksander A Mathé, MD, PhD, professor, Karolinska Instituttet, Sverige
Torsten M Madsen, MD, PhD, Afdelingsleder, H. Lundbeck A/S

Redaktør