Professor Thomas Werge skal forske i, hvor skizofreni og ADHD kommer fra med Eske Willerslev

​Hvor kommer hjernesygdommene egentlig fra – både neurologiske sygdomme som fx Parkinsons og Alzheimers og psykiatriske lidelser som skizofreni og ADHD? Det skal et stort internationalt forskerhold under ledelse af professor på Psykiatrisk Center Sct. Hans, Thomas Werge, og professor ved Københavns Universitet, Eske Willerslev, nu forsøge at finde svar på.

Vent...

​Thomas Werge i forskningslaboratoriet. Her kommer han til at være endnu mere, når arvemassen fra 1.000 gamle skeletter skal undersøges.

​Kan man ved at undersøge DNA’et i op til 10.000 år gamle skeletter finde ud af, hvor hjernesygdomme som skizofreni og Alzheimers kommer fra og hvor længe mennesker har været plaget af disse sygdomme? 


Det har de to professorer Thomas Werge og Eske Willerslev fået 60 mio. kr. af Lundbeckfonden til at finde ud af i et nyt forskningsprojekt. De skal undersøge arvemassen i 1.000 gamle skeletter og sammenligne dem med moderne menneskers DNA. På den måde kan de spore de genetiske varianter, der er forbundet med forskellige psykiske og neurologiske lidelser og se, hvornår de kommer ind i Europa og hvordan de har ændret sig i antal over tid. 

Professor på Psykiatrisk Center Sct. Hans, Thomas Werge, mener, at projektet kan bidrage med at afstigmatisere psykisk sygdom og give os vigtig viden om, hvordan vi skal behandle hianden. 

Hør Thomas Werge fortælle om, hvad det nye forskningsprojekt kan bidrage med:- Det øjeblik, at vi kan begynde at fortælle historier om, at psykisk sygdom er noget, der altid har været hos os eller psykisk sygdom er noget, der er fulgt med vores udvikling hen imod at blive nutidsmennesker, så bliver psykisk sygdom pludseligt ikke den enkelte persons eget ansvar, men en del af det at være menneske. Det kan være med til at afstigmatisere psykisk sygdom, siger Thomas Werge fortsætter:


- Jo bedre vi bliver til at forstå baggrunden for psykisk sygdom og vores individuelle disposition for psykisk sygdom, jo bedre bliver vi også til at passe på hinanden og forstå hinanden. 

I forbindelse med bevillingen på 60 mio. kr. oprettes et nyt forskningscenter på Københavns Universitet – Lundbeck Foundation Centre for Disease Evolution – som Thomas Werge og Eske Willerslev skal stå i spidsen for. 


Thomas Werge (tv.) og Eske Willerslev på scenen til et foredrag på Folkemødet på Bornholm. Her fortalte de bl.a. om, hvordan vi kan spore psykiske lidelser tusindvis af år tilbage hos vores forfædre. Med den nye bevilling får de muligheden for at trække paralleller mellem fortidens og nutidens mennesker med psykisk sygdom.

Skrevet af Mette Andreasen og Thomas Hovmøller Ris

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor