Psykiatri-forskere skal undersøge udbredelsen af COVID-19 hos mennesker med svær psykisk sygdom

​1 mio. kr. har et forskerhold fra Psykiatrisk Center København med Merete Nordentoft i spidsen fået af Novo Nordisk Fonden til at kortlægge og følge udviklingen af corona-virus blandt forskellige udsatte grupper. 

Vent...

​Mennesker med svær psykisk sygdom og/eller alkohol- og stofmisbrug samt hjemløse har høj risiko for at blive smittet med corona-virus. Det skyldes, at de ofte er samlet i større grupper på bosteder, herberger eller psykiatriske afdelinger.

- Der kan risikere at udvikle sig epicentre på herberger og måske også psykiatriske bosteder, fordi der vil være flere beboere som ikke kan holde afstand og efterleve hygiejnereglerne, siger professor på Psykiatrisk Center København, Merete Nordentoft.

Sammen med et forskerhold fra Psykiatrisk Center København skal Merete Nordentoft lede projektet, og hun peger på, at denne gruppe borgere også er i høj risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb, hvis de bliver smittet, da de ofte også lider af somatiske sygdomme. 

- De mennesker det drejer sig om er i risikogruppen, fordi deres krop er ældre end deres alder. De har en overdødelighed fra somatiske sygdomme i forhold til andre grupper, så vi ved, at de er udsatte.

I sidste uge kom det frem, at et bosted for udviklingshæmmede i København var hårdt ramt af corona-virus. 14 ud af 36 beboere var testet positive for corona sammen med et ukendt antal medarbejdere.

- Den nyhed kendte vi ikke, da vi søgte midler, men jeg vil sige, at det er forudsigeligt, at det ville ske. Jeg har selv været ude med ambulancen (Psykiatrisk Akutberedskab, red.) på to herberger under corona-epidemien. Personalet var opmærksomme, men de to borgere jeg var ude hos, var ikke i gang med at vaske hænder og spørgsmålet er, om de overhovedet havde oplevet, at der er en virus i omløb, spørger Merete Nordentoft og understreger, at de ikke ved meget på forhånd, men at de har en formodning om, at der kunne være et større problem her. 

Forventer at kunne have resultater klar hurtigt

Forskerholdet vil undersøge udbredelsen af COVID-19 blandt de udsatte grupper ved at sammenholde data om smitteudbredelse fra Statens Serum Institut med registerbaserede oplysninger om psykisk sygdom og ophold på psykiatriske bosteder og herberg.

- Vi har en database over adresser på psykiatriske bosteder og herberger, så vi kan undersøge, hvor mange smittede der er på de adresser og se om der er flere, der har COVID-19. Det kræver selvfølgelig, at de bliver testet, for først dér ville vi kunne se, om der er en ophobning, fortæller Merete Nordentoft.

Forskningsprojektet bliver støttet med lidt over 1 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden, der har afsat i alt 50 mio. kr. til at støtte projekter, som "med nationalt fokus tager tiltag til at afbøde de sundhedsmæssige konsekvenser af coronavirus-epidemien i Danmark."

- Vi var lidt i tvivl, om vi overhovedet ville få nogle penge, fordi det meste (af Novo Nordisk Fondens midler, red.) går til vaccine og behandling, men vi satsede på det sociale område og fik heldigvis en bevilling, siger Merete Nordentoft.  

Tanken er, at de undersøgelser som fonden bevilliger midler til, kan få betydning for indsatsen i forhold til aktuelle og fremtidige epidemier.

- Vi ville formentlig allerede have resultater klar, hvis der kommer en efterårsbølge af corona-virussen. Vi kan lave analyserne ret hurtigt, for vi har nogle dygtige epidemiologer som kan rydde deres kalender, siger Merete Nordentoft, inden hun slutter af forventningerne til studiet:

- På kort sigt kan vi give nogle vejledninger, hvor vi kan sige, at nu ser det ud som om, at det er ved at gå galt med virussen et sted. På lang sigt kan vi dokumentere, om de her grupper er mere sårbare overfor en virus som denne og dermed bidrage med viden der kan danne grundlag for beslutninger om at beskytte dem.

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor