Reportage: En vejrudsigt ud over det sædvanlige

​Region Hovedstadens Psykiatri ansætter i disse måneder nye recovery-mentorer. Med deres baggrund som brugere af psykiatrien kan de være med til at åbne døre, som ellers er lukkede for de øvrige behandlere og indgyde håb om en bedre fremtid blandt brugerne. Som da recovery-mentor Cindy Lund Nielsen en blygrå torsdag i november tog med Ivan ud til TV2’s studie i København.

Vent...

​Ivan foran vejrskærmen på TV 2 Vejret

​Lørdag den 3. januar 1976 lyttede Ivan, en 16-årig knægt fra Fyn, til danmarkshistoriens første vejrudsendelse i radioen. Og hvilken vejrudsigt: Et dybt lavtryk fra Skotland på vej over Nordsøen skaber kuldechok og snekaos i Himmerland og Vendsyssel. Udsendelsen og vejrfænomenet gjorde et stort indtryk på Ivan – og er faktisk den indirekte årsag til, at recovery-mentor Cindy Lund Nielsen fra Psykiatrisk Center Amager 32½ år senere står og kniber en tåre i TV2’s vejrstudie på Teglholmsvej i Sydhavnen.

For siden den lørdag i ’76 har Ivan været dybt fascineret af meteorologi. Han har haft en livslang drøm om selv at blive meteorolog, men har også for længst indset, at psykisk sygdom og andre livsomstændigheder bevirker, at det bliver han desværre aldrig. Ivan bor i dag på et af Københavns Kommunes botilbud, og det sidste års tid har Cindy fungeret som hans recovery-mentor.

- Jeg kan jo se, at Ivan lyser op og får en helt anden glød, når vi taler om hans store passion: Vejret. Og på et tidspunkt fortalte han mig, at han altid havde drømt om at blive meteorolog. Så jeg greb chancen, skrev til TV2 Vejret, om vi måtte komme og besøge dem, og heldigvis åbnede de dørene for os, fortæller Cindy Lund Nielsen.


Vejrvært Thomas Mørk fortæller om indgående om vejret til Cindy og Ivan.

Fastlåste vejrsystemer og vejret live

Derfor tog Ivan og Cindy tidligt denne morgen bussen fra Vesterbro ud til vejrvært Thomas Mørk. Og i løbet af få minutter står det klart, at de to mænd deler en nørdet interesse for vejret: De skiftes til at udveksle vejranekdoter – som fx om de exceptionelt kolde vintre i 1940-41-42. Og det fantastiske højtryk, som lå fastlåst over Danmark i august 1975.

Klokken nærmer sig 9, og Thomas Mørk hiver Cindy og Ivan med ind i nyhedsstudiet, hvor der sendes live lige nu. De to gæster står stille bag kameraerne og følger koncentreret med, mens vejrværten efter nyhederne på 1 minut og 40 sekunder guider seerne gennem dagens vejr og den følgende 5-døgns prognose.

Ude på den anden side af glasvæggen igen tager Thomas Mørk gæsterne med op på anden sal, hvor de hilser på hans kollega Kristoffer. Han sidder og laver de lokale udsigter til TV2 regionale stationer – og pludselig er der tre mænd, som kaster om sig med betragtninger om beregningsmodeller, højtrykssystemer, radarmålinger og vejrsatellitter. Det er ganske tydeligt, at Cindy har ret: Ivan ER et passioneret vejrmenneske.


Ivan og Cindy ser Thomas Mørk læse vejrudsigten op på live-TV.

Bruger sin egen baggrund

- I forhold til Ivan og de andre borgere, som jeg arbejder med, så trækker jeg på min egen baggrund som patient i systemet. Det skaber en samhørighed, som ellers kan være umulig at opnå. Jeg levede selv 17 år med psykisk sygdom og misbrugsproblemer, og jeg har selv prøvet at bo på botilbud. Men jeg er kommet ud på den anden side og tager ikke længere medicin. Jeg er blevet mor, jeg har fået et arbejde, og det kan være med til at skabe håb, for dem som har det sværest: Jeg er ikke bange for at bruge mig selv i mit arbejde – eller for at vise mine følelser, siger Cindy Lund Nielsen.

På Teglholmsvej er det blevet klart for Thomas Mørk, at Ivan ikke bare deler hr. og fru Danmarks generelle interesse for, hvordan vejret mon bliver i morgen: Hans vejrviden stikker noget dybere end de flestes. Så Thomas Mørk har for længst begivet sig ud i at tale om den avancerede matematik og helt grundlæggende fysik, der ligger bag vejrmodellerne, han omsætter til vejrudsigter. Så bliver det pludselig tid til den næste liveudsendelse, denne gang venter gæsterne uden for studiet, hvor Cindy begejstret giver Ivans arm et klem:

- Du klarer det simpelthen så godt! Du er meget bedre til at snakke med mennesker, end du selv tror, siger hun. Ivan smiler, men svarer alligevel tøvende:

- Synes du?

Cindy er ikke i tvivl: - Ja, for pokker! I har så meget at snakke om.


Ivan var ikke i tvivl om, at det var en stor oplevelse at besøge TV 2 Vejret.

En rigtig god dag

Ivan er medlem af Dansk Meteorologisk Selskab og lytter hver dag til de lange ti minutter vejrudsendelser på Kalundborg Langbølgesenderen. For ham er fyrtårnene blandt landets kendisser hverken skuespillere, sports- eller realitystjerner: Det er i stedet de faguddannede meteorologer, som formidler vejr på tv og radio.
 
Derfor er det også ekstra stort, da Thomas Mørk – efter han selv har lavet de båndede versioner af regionernes vejrudsigter – inviterer Ivan op foran vejrkortet. Der kan han selv, for slukkede kameraer, prøve kræfter med dagens vejrudsigt. Og derfor kan Cindy heller ikke stoppe den lille tåre i at trille, mens Ivan fortæller om ellers kedeligt novembervejr, regnbyger og tæt tåge over hovedstadsområdet.

Efter at have stillet op til en selfie foran nyhedsstudiet tager Thomas Mørk afsked med gæsterne. Udenfor skal Ivan lige sunde sig efter en halv dag i orkanens øje. Cindy er begejstret, og på sin egen dæmpede facon slutter Ivan trop:

- Jeg er lidt overvældet af de hele. Så jeg bliver nødt til at sunde mig lidt. Men det har været en god dag, Cindy. Rigtig god.

Skrevet af Ulf Joel Jensen, freelancejournalist
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor