​Dennis Boye Ejler (tv.) har gennem flere måneder været recovery-mentor for Lukas (th.) på afdeling M for dobbeltdiagnosepatienter på Psykiatrisk Center Sct. Hans. Nu føler Lukas sig klar til at flytte i egen lejlighed og tage ansvar for sit liv.

Ros til recovery-mentorer: "De har sindssygt stor betydning"

​​På Psykiatrisk Center Sct. Hans spiller recovery-mentorer en afgørende rolle på afsnittet for patienter med en psykiatrisk diagnose og et misbrug. Gode forhold, muligheden for at tage ansvar og respekt fra kollegerne har været afgørende for mentorernes succes.

Vent...

​- Dennis har haft en sindssygt stor betydning for, at jeg nu føler mig klar til at blive udskrevet. Nogle gange har jeg set meget mørkt på tingene. Men når jeg har talt med Dennis, ser jeg altid lysere på det.

Ordene handler om recovery-mentor Dennis Boye Ejler og kommer fra 30-årige Lukas. Tilbage i marts blev han indlagt på afdeling M på Psykiatrisk Center Sct. Hans, hvor man behandler patienter med en psykiatrisk diagnose og et samtidigt misbrug – de såkaldte dobbeltdiagnosepatienter. Dengang stod Lukas midt i et misbrug af alkohol og piller.

- Jeg var et meget mørkt sted i mit liv, hvor jeg havde brug for hjælp. Det var en svær erkendelse. Da jeg stod her i marts, var jeg meget forvirret og fortabt, forklarer Lukas, som nu cirka otte måneder senere er klar til at forlade Sct. Hans og stå på egne ben.

I de otte måneder har Lukas talt med både sygeplejersker og læger i sin behandling – og så har han været meget glad for samtalerne med Dennis Boye Ejler, der siden januar 2020 har været ansat på afsnittet som recovery-mentor. Dennis har selv en ungdom bag sig præget af misbrug, fængselsophold og indlæggelser i psykiatrien som følge af en personlighedsforstyrrelse og stofudløste psykoser. Misbruget kom han ud for godt 10 år siden blandt andet takket være stor opbakning fra sin familie og den kvinde, han i dag kan kalde sin kone.

- Otte dage efter jeg mødte hende i 2006, fik jeg en lang fængselsdom. Jeg vendte ryggen til og lod kontakten glide ud, som jeg var vant til. Sådan bliver man mindst såret, sagde mine erfaringer mig. Men hun holdt fast, sårede mig ikke og har været med gennem hele turen og de værste perioder. Hun har været en kæmpe støtte og troet mig. Hun så mine gode sider – at jeg var et rart menneske bag problemerne, forklarer Dennis Boye Ejler om den fortid, han i dag trækker på som recovery-mentor, når han skaber relationer til patienterne.

- Mit job er først og fremmest at være et eksempel på, at det kan lade sig gøre at finde en vej ud af problemerne. Jeg har mange samtaler med patienter om det at skabe en ny og positiv identitet. At skabe en forandring i sit liv. Jeg hjælper dem med at identificere sig som mennesker og ikke som en diagnose eller misbruger og får dem til at se sygdom og misbrug som et øjebliksbillede i et langt liv. Alle kan komme sig – men det er en individuel proces, og du definerer selv, hvornår du er kommet dig. Det er ikke det samme som at blive rask. Det handler om at se sine ressourcer og blive glad. 

Dennis Boye Ejler taler med Lukas få dage før, han udskrives fra afdeling M, om de tanker, han Lukas gør sig om livet efter indlæggelsen på Psykiatrisk Center Sct. Hans.

Gode forhold, respekt og ansvar

Recovery-mentorer som Dennis bliver brugt mange steder i psykiatrien. På afdeling M på Sct. Hans har de haft god succes med at integrere mentorerne i de eksisterende teams af behandlere. Der er udover Dennis to andre mentorer, som hver er tilknyttet et afsnit på afdelingen.

- Vi er tre mentorer, som er forskellige i vores tilgang. Jeg har en ret terapeutisk tilgang i mine samtaler. Så det har været vigtigt for mig at afstemme med ledelsen, at jeg har det. Det er også vigtigt for min arbejdsglæde at blive hørt og være med til at tage ansvar, og jeg er ofte inde over behandlingsplaner. En af mine recovery-kolleger er for eksempel bedre til at lave aktiviteter med patienterne. Uanset tilgangen handler det for mig om at skabe håb, drømme og troen på en bedre tilværelse, forklarer Dennis Boye Ejler.

Han pointerer også, at udover muligheden for selv at præge sit arbejde og tage ansvar, så er nogle af nøglerne til, at integrationen af recovery-mentorer er lykkedes på afdeling M, at de har gode forhold og bliver betragtet som ligeværdige kolleger.

- Vi er folk, der har søgt og fået et job på lige fod med alle andre. Vi er ikke glasfigurer eller patienter på personalestuen. Vi er ansatte. Så afsnittene må også gerne have forventninger og være klare omkring, hvad man gerne vil have fra os. Som mentor skal man også huske på, at man er blevet valgt til jobbet, fordi man er god. Man er ikke bare en prøveklud eller halv-patient. Og så er det vigtigt at være sig selv og stole på, at de kvaliteter, man har, kan bruges. ​

Dennis Boye Ejler har arbejdet som recovery-mentor på Psykiatrisk Center Sct. Hans siden januar 2020.

Det, du vander, gror

De gode rammer har gjort, at Dennis Boye Ejler nu på snart tredje år er blevet siddende som recovery-mentor. Det har kommet en lang række patienter til gode – blandt andre Lukas, som især husker én sætning fra Dennis, som har sat sig fast som et mantra.

- Det, du vander, gror. Sådan sagde Dennis engang til mig. Det er blevet en læresætning, jeg har taget til mig. Hvis jeg har det skidt, og jeg går ind og hører musik, som jeg dyrker den følelse i, så får jeg det ikke bedre. Det handler om at flytte fokus til det, jeg er god til. Det er i samtalerne med Dennis, jeg har rykket mig mest. Han er pisse dygtig, og jeg vil gerne stå på mål for, at det, han gør, virker. Han har givet mig troen på mig selv. Han har givet mig en selvtillid, jeg ellers kun har følt, når jeg tog kokain, forklarer Lukas.

Før sin indlæggelse forsøgte Lukas at tage en universitetsuddannelse i et miljø, hvor han ikke følte, at han passede ind, og hvor han kæmpede med at leve op til kravene.

- Samtalerne med Dennis har inspireret mig til, hvad jeg skal bruge mit liv på. Jeg har sociale kompetencer og er god til mennesker. Det vil jeg gerne ud at bruge - måske endda selv blive recovery-mentor. Jeg har indrømmet overfor mig selv, hvad jeg har været igennem, så jeg kan bruge det konstruktivt.

Udover ambitioner om at bruge sin egen historie konstruktivt til at hjælpe andre, bruger Lukas den allerede, når han gennem sange som 'F*** jeres følelser' og 'Suicidium' sætter ord på mange af de svære tanker og følelser.

Men når han forlader afdeling M og starter et nyt kapitel i sit liv, skal Lukas ikke kun fokusere på at være noget for andre. Han skal med egne ord også til at være 'far for sig selv'.

- I det meste af min ungdom, har jeg ikke taget ansvar. Jeg har på mange måder været et man child. Nu skal jeg ud at passe på mig selv og være kaptajn for mit eget skib. Jeg skal tale bedre til mig selv og tage ansvar.​


Udover gode recovery-mentorer har patienterne på afdeling M også en af psykiatriens bedste udsigter fra afsnittenes altaner.​

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor