"Hvornår kommer min mor hjem?"
Der var fuldt hus på Nationalmuseet, da Region Hovedstadens Psykiatri og Psykiatriforeningernes Fællesråd i går aftes inviterede til Sindets Dag, hvor der var fokus på børn, som er pårørende. Gennem personlige fortællinger kom deltagerne hele vejen rundt i familien med psykisk sygdom. De blev også inviteret med ind i forskningens verden gennem projektet VIA 7 og med til en familiesamtale, hvor deltagerne fik gode råd til, hvordan man kan forklare psykisk sygdom i børnehøjde.
En af aftenens konklusioner var, at børn danner deres egne historier og billeder, hvis de ikke får forklaret, hvad der sker omkring dem. Louise Hornbøll, ung pårørende, forklarede blandt andet, at hun ikke vidste, at hendes familie var anderledes – og at hun burde have fået pålagt at tale med nogen. Aftenen røbede de mange tabuer, der er omkring emnet, og i forlængelse af aftenens diskussion, stod det klart, at vi alle har, hvad enten vi er fra region eller kommune, er fag- eller privat personer, et ansvar i forhold til at tale med børnene. For børnene har, lige som den voksne pårørende, behov for at snakke om det, de oplever og at få viden om det, der foregår i familien – formuleret i et sprog, der er til at forstå.
Scroll igennem aftenen via billederne nedenuden
Aftenens oplæg blev holdt i en fyldt sal på Nationalmuseet

Der var velkomst ved vicedirektør Peter Treufeldt, Region Hovedstadens Psykiatri, og Kirsten Elise Hove, Psykiatriforeningernes Fællesråd.


-
"Hun Sagde der var slanger i hendes krop". Louise Hornbøll fortalte den personlige historie om at være barn og pårørende til en mor med en psykisk lidelse..


Det vigtigt for Louise Hornbøll at fortælle sin historie for at aftabuisere emnet og gøre opmærksomheden på børn som pårørende større:
"Det er vigtigt for mig, fordi alle de her negative ting der er sket i min barndom kan jeg vende til noget positivt ved at jeg kan hjælpe andre"

Louise er del af "EN AF OS" - en kampagne der har til formål at afstigmatisere psykisk sygdom i Danmark.
-
Det samme er Nanna Gram som fortalte om at være mor og have en psykisk lidelse.


Nannas børn tegnede en tegning til hende, da hun var indlagt

-
Psykolog Signe Signe Hjortkær fotalte om at være bedsteforældre, når der er psykisk sygdom i familien

-
I pausen kunne man besøge forskellige foreningers stande, imens man fik en sandwich

-
Psykiatrifonden havde lavet en film om Olivia, som har psykisk sygdom tæt inde på livet

Under overskriften "Snak om det" blev der efterfølgende diskuteret, hvad der bør gøres for børn.


-
Socialrådgiverne Helle Malm og Katrine Frydendal ved Region Hovedstadens Psykiatri fortalte om hvordan de arbejder med børn som pårørende.

"Vi ved at når man går med bekymringer og spørgsmål alene, så kan det fylde rigtig meget og gøre at det kan være svært at fungere. Og det gælder især også for børn. ": Katrine Frydendal
-
Til sidst fortalte Birgitte Klee Burton og Katrine Spang fra Region Hovedstadens Psykiatris forskningsenhed om deres foskningsprojekt om børn af forældre med psykiske lidelser
