Stort fald i antal selvmord siden 1980 – men den positive udvikling er gået i stå, advarer to psykiatri-forskere

​Siden 1980 har Danmark været et af de bedste lande til at sænke antallet af selvmord. Det skyldes bl.a. bedre ambulant behandling og øget selvmordssikring i psykiatrien, skriver professor Merete Nordentoft og seniorforsker Annette Erlangsen fra Psykiatrisk Center København i en leder i det anerkendte tidsskrift SCIENCE. Men den positive udvikling er gået i stå og der har været en markant stigning i selvmordsforsøg blandt unge kvinder mellem 15-19 år, advarer de to forskere. 

Vent...

​I 1980 var selvmordsraten i Danmark en af verdens højeste, kun overgået af Ungarn. 38 pr. 100.000 begik dengang selvmord svarende til over 1600 selvmord i alt. Selvmordsraten faldt dog stødt frem til 2007, hvor den kom ned på 11 pr. 100.000 svarende til 600 menneskeliv. Udviklingen har gjort Danmark til et af de lande der har formået at sikre det største fald i selvmordsraten over de seneste 40 år, og den positive historie er ikke gået ubemærket hen.

Det velansete tidsskrift SCIENCE har i det nyeste nummer fokus på selvmordsforebyggelse og her nævnes den positive danske udvikling. På tidsskriftets lederplads giver professor Merete Nordentoft og seniorforsker Annette Erlangsen, begge Psykiatrisk Center København (PCK), deres bud på, hvorfor vi har formået at vende udviklingen herhjemme.

- Alt, der er kulilte i, er blevet begrænset, det er blevet sværere at få adgang til håndkøbsmedicin, der i store doser kan misbruges og våbenlovgivningen er blevet strammet. Og så har telefonisk rådgivning, selvmordsforebyggende klinikker i regionerne og en række andre målrettede indsatser hjulpet mennesker i risikozonen for selvmord, forklarer Merete Nordentoft og peger også på forbedringer i den psykiatriske behandling som årsag:

- Flere afsnit i psykiatrien er blevet indrettet, så de er sikret mod selvmordsforsøg og den ambulante psykiatri er blevet bedre til hurtigt at hjælpe mennesker, der er i risiko for at begå selvmord.

"Vi har desværre ingen grund til at hvile på laurbærrene"

Merete Nordentoft og hendes forskningsenhed på PCK – herunder DRISP, Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse, som Annette Erlangsen er tilknyttet – har gennem mange år forsket i selvmordsforebyggelse. De er glade for, at den positive udvikling er blevet anerkendt internationalt, men der er stadig grund til bekymring.

 - Det er jo en stor ære at blive udpeget som et succesrigt land, og de resultater, vi har opnået herhjemme, er helt sikkert vigtige. Men vi har desværre ingen grund til at hvile på laurbærrene, siger Annette Erlangsen. 

Grunden til pessimismen bunder i to ting. For det første er den positive udvikling gået i stå og antallet af selvmord herhjemme har ligget mere eller mindre fast på ca. 600 om året siden 2007. Samtidig er der de seneste år sket en stigning i raten for selvmordsforsøg blandt helt unge kvinder i alderen 15-19 år. I 2014 var raten 367 per 100.000, men to år senere i 2016 var den steget til 497 per 100.000.

- Det er bekymringsvækkende, siger Merete Nordentoft og tilføjer:

- Vi har brug for at sikre, at der er tilgængelig hjælp til de unge både før og i særdeleshed efter selvmordshandlingen sker, fordi vi ved, at mange selvmordshandlinger gentages.

Danmark har underskrevet WHO's handlingsplan på sundhedsområdet for 2013–2020, og den har et mål om at reducere selvmordsraten på 10% inden 2020. Det når vi ikke, og derfor er der brug for handling, mener Merete Nordentoft og Annette Erlangsen.

- Vi har megen evidensbaseret viden om, hvilke tiltag der hindrer selvmord, men der er stærkt behov for en nationalt koordineret handlingsplan for at opnå resultater, siger Annette Erlangsen og opfordrer beslutningstagere til at gå i dialog. 

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor