Sundhedsdage 2013: Blandt edderkopper og kugledyner

Der var rig lejlighed til at se sine fobier i øjnene, til at putte sig under kugledyner – og frem for alt til at lære mere om livet med en psykisk sygdom, da Region Hovedstadens Psykiatri deltog i Sundhedsdagene 2013.- Hey! Den er levende, mand! Mohammad tager et forskrækket skridt tilbage og griner nervøst. Han er både stor og stærk og følges med et par af sine kammerater rundt i Øksnehallen til Region Hovedstadens Sundhedsdage – alligevel kan han ikke helt skjule sit ubehag, da fugleedderkoppen i terrariet foran ham løfter et par af sine ben.

Det er fredag formiddag, og Øksnehallen summer af liv og latter. Det er få timer siden, Sundhedsdagene 2013 officielt åbnede med snoreklip og tale, men lige nu tilhører gulvet de unge: Københavns skoler, børnehaver og ungdomsuddannelser er særligt inviteret i de første timer af udstillingen.

Livet med ADHD


”Kend din fobi” står der på terrariets fod, og Mohammad ligner en, der i hvert fald har fået øje på sin egen. Han er trukket mærkbart i baggrunden bag kammeraterne, som står og spøger med at åbne ned til edderkoppen – eller måske bare vise den til pigerne.

Edderkoppen er en – særdeles populær – del af Region Hovedstadens Psykiatris stand om folkesygdommene angst, depression og stress. Ved standen om børn og unge, som specifikt handler om ADHD, selvskadende adfærd og spiseforstyrrelser, flokkes en 1. klasse foran et kæmpestort klassebillede med låger i. Bag lågerne er der små historier om eleverne – og om hvordan man kan genkende tegnene på spiseforstyrrelser og selvskadede adfærd.

Lige ved siden af har Elisabeth på 12 år lige fundet balancen på et vippebræt, da hun bliver bedt om at løse en logisk udfordrende opgave – og så vælter hun ned ad brættet med et grin. Da hun lidt senere har lagt et puslespil, der gennemgår nogle af dagens udfordringer for en dreng med ADHD, mener hun selv at have fået et glimt af diagnosen:

- Det må svært at komme igennem en skoledag, hvor man skal være stille og koncentrere sig om bøgerne, når man hele tiden bliver forstyrret af en selv, siger hun – og glider videre: Kammeraterne fortæller, at lidt længere henne serverer de romkugler. Gratis!

Fremtidens behandling


Region Hovedstadens Psykiatri har to stande mere på årets Sundhedsdage: En model af de kommende sengestuer i fuld størrelse – komplet med badeværelse og udstyret med de nyeste løsninger, der skal forebygge selvmord.

Få meter væk står en flok medarbejdere og demonstrerer et par bud på den fagre nye verden: Applikationer til smartphonen som et supplement til behandlingen af forskellige psykiatriske sygdomme.

Og der er folk overalt; børn, unge og deres lærere, som spørger, griner og piller, prøver og smager – og bliver en lille smule klogere. Blandt andet på, hvordan livet med en psykisk sygdom også kan se ud. Og på hvordan man kan gribe det an, hvis man mistænker en af sine venner for at gemme på en hemmelighed – fx en spiseforstyrrelse i sin vorden.

Redaktør