​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Anne Rolff (tv) er sygeplejerske i akutmodtagelsen på Psykiatrisk Center København, og Liv Saxild, sygeplejerske og klinisk vejleder på et akut modtagerafsnit samme sted. De er begge to glade for en varieret hverdag, hvor der sker noget, og hvor man arbejder tæt sammen som team.

Sygeplejersker: Arbejdet i psykiatrien passer til mange temperamenter

Psykiatrien er både til fordybelse og fart over feltet. Det blev slået fast, da sygeplejersker i Region Hovedstadens Psykiatri fortalte om de mange karrieremuligheder i psykiatrien til måske kommende sygeplejerske-kolleger.​

Vent...

​​Nogle sygeplejersker foretrækker det længerevarende relationsarbejde og dybe samtaler med patienterne, mens andre trives med en uforudsigelig hverdag og fart over feltet.

Psykiatrien tilbyder det hele. Det var budskabet, da Region Hovedstadens Psykiatri og SLS,  Sygeplejestuderendes Landssammenslutning, havde inviteret sygeplejerskestuderende til en eftermiddag om  mulighederne i psykiatrien.

Ditte Rünitz Petersen, 3. semester, i praktik på et åbent afsnit i Helsingør. Hun fik en god snak med  klinisk sygeplejespecialist Joachim Ritchie Vaughan,  der arbejder på et intensivt sengeafsnit på Psykiatrisk Center Ballerup. Han har arbejdet i psykiatrien i 21 år.​

Joachim Ritchie Vaughan, Psykiatrisk Center Ballerup​

- For mig giver det mening at hjælpe den allersvageste patientgruppe og give den bedste mulige behandling. Jeg er allermest glad for at tale med patienterne og høre, hvor de kommer fra. At lave ting sammen i hverdagen som en morgansamling, en quiz eller spille et spil, hvor man er sammen om noget, der ikke har med sygdommen at gøre. At se deres udvikling, hvor de i starten har det meget skidt, til at komme tilbage til normalen. Som sygeplejerske er en af mine opgaver jo også at sige: 'Skal du ikke have et bad og have dit eget tøj på i stedet for hospitalstøjet?' Der er heldigvis sket et paradigmeskifte i psykiatrien, hvor vi laver mange flere aktiviteter i hverdagen med fester, madlavning og kunst, og lytter mere til patienternes behov.​​

Ditte Rünitz Petersen, 3. semester​

- Min praktik i psykiatrien er den bedste klinik, jeg har været i, og hvor jeg har lært mest. Jeg kan godt lide relationsdannelsen med patienterne og det kommunikative, der fylder meget. I starten var jeg meget nervøs og tænkte: "Er jeg overhovedet voksen nok til at tage mig af nogen, der har det så dårligt?" Men jeg har fundet ud af, at jeg har flair for det, så jeg er fuldstændig vendt på en tallerken og kunne helt sikkert forestille mig at arbejde i psykiatrien.


Anne Rolff (tv) er sygeplejerske i akutmodtagelsen på Psykiatrisk Center København, og Liv Saxild er sygeplejerske og klinisk vejleder på et akut modtagerafsnit samme sted.

Anne Rolff​, Psykiatrisk Center København

- Jeg var i praktik i akutmodtagelsen og blev siden ansat og har været her 6 år nu. Jeg elsker det accelererede patientforløb og den uforudsigelige arbejdsdag på en psykiatrisk skadestue. Jeg synes, det er fedt, at jeg også bruger min somatiske viden så meget. Det kan være patienter, der skal afruses, er kommet til skade eller har diabetes. Jeg er aldrig bange, når jeg er på arbejde. Man skal selvfølgelig have fingerspitz-gefühl, men man finder hen ad vejen ud af, at man kan tackle det meste med sine kolleger.

Liv Saxild, Psykiatrisk Center København

- Jeg var i det private inden for sportsverdenen en del år og arbejdede med anti-doping. Jeg kan godt lide at være i et miljø, hvor der sker noget, og elsker, at det er så varieret. Nu har jeg været her 10 år og har løbende taget forskellige uddannelser, bl.a. akutsygeplejerske og specialuddannelse i psykiatrisk sygepleje, så synes hele tiden, jeg lærer nyt.


Fra venstre: Sygeplejerskestuderende Rie Sørensen, Caroline Vestergaard og Emma Hansen går på 2. semester og skal snart i praktik i psykiatrien. De var mødt op for at få mere viden  fra dem, der allerede arbejder der.

Rie Sørensen, 2. semester

- Jeg overvejer meget en karriere i psykiatrien, fordi der er så mange forskellige muligheder og typer af patienter, man kan møde. Jeg ved ikke så meget om området endnu, fordi det kun er 2. semester, men jeg er tiltrukket af relationen til patienten og de længere forløb, hvor man får lov at følge udviklingen over længere tid.

 Caroline Vestergaard, 2. semester

- Jeg har fra starten ville arbejde i psykiatrien, fordi det er de patienter, der fortjener mest omsorg. Lige nu tror jeg, det bliver inden for Børne- og Ungdomspsykiatri, men det kan måske ændre sig. Man hører mange hårde historier om, at det er svært at hjælpe patienterne, men jeg synes også tit, jeg hører om, at de kan hjælpes, og jeg glæder mig til at blive en del af deres liv og høre deres historier.

Emma Hansen, 2. semester

 - Jeg har altid været skeptisk over for at arbejde i psykiatrien, fordi jeg selv har prøvet at været indlagt . Men mange har sagt, at jeg netop burde gøre det, fordi jeg kan bruge mine egne erfaringer i arbejdet og har en helt anden forståelse for patienternes situation. Jeg hælder nok til det akutte eller intensivt afsnit. Jeg håber at gå herfra i dag med mere viden fra et sygeplejefagligt perspektiv og ikke kun patientens.​​

 Laura Christine Heyn, sygeplejestuderende, 6. semester. Er i praktik i psykiatrisk akutmodtagelse, Bispebjerg, Psykiatrisk Center København.

- Jeg var i praktik i et F-ACT-team i Glostrup (tværfaglig, opsøgende behandling i nærmiljøet, red.)  i min første praktik og ville også prøve det akutte. Jeg har psykisk sygdom tæt på i familien og har hele tiden vidst, at jeg ville arbejde i psykiatrien. Det er et lid​t overset speciale med virkelig mange muligheder, og det er er spændende at se på det hele menneske. Kollegerne er fantastiske til at hjælpe, og man får hurtigt meget ansvar og bliver en del af personalegruppen. Jeg kunne helt sikkert finde på at søge en stilling her bagefter.​​​


Tak til alle sygeplejerskerne, der brugte en onsdag eftermiddag på at tale med de studerende!


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor