Professor Thomas Werge om fund i nyt studie: Psykisk sygdom kan stamme helt tilbage fra fosterstadiet

​​Særlige gen-varianter i arvemassen, der er vigtige for hjernens dannelse og udvikling under fosterstadiet, kan være årsagen til alvorlige psykiske lidelser som f.eks. skizofreni og ADHD. Det viser en ny undersøgelse, som professor på Psykiatrisk Center Sct. Hans Thomas Werge har stået i spidsen for.

Vent...

​Thomas Werge og forskerholdet har kigget på omkring 1,5 mio. danskeres DNA og helbredsoplysninger i studiet.

​Årsagen til skizofreni, depression, bipolar lidelse, autisme og ADHD skal måske findes i den meget spæde start af et menneskes liv. Det konkluderer professor på PC Sct. Hans Thomas Werge der, sammen med forskere fra iPSYCH-samarbejdet, har undersøgt særlige gen-varianter, der er vigtige for hjernens udvikling tidligt i et fosters liv. De særlige gen-varianter optræder hyppigt hos mennesker med psykiatriske lidelser, viser studiet.


- Når man ser nærmere på disse gen-varianter kan man nemlig konstatere, at de blandt andet er knyttet til gener, der er aktive i forbindelse med etablering af synapser i hjernen i fostertilstanden – det vil sige dannelsen af de ’ledninger’, som løber fra nervecelle til nervecelle. Og det betyder, at årsager til psykisk sygdom i virkeligheden kan stamme helt tilbage fra et tidspunkt i graviditeten, hvor fosterets hjerne var ved at blive dannet, siger Thomas Werge om studiet til Lundbeckfondens hjemmeside. 

Det er det videnskabelige og velansete tidsskrift Nature Neuroscience, der har publiceret en artikel om undersøgelsen, som Thomas Werge har stået i spidsen for. En lang række forskere fra Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Statens Serum Institut og DTU har sammen med forskere fra Australien, Schweiz og USA bidraget til studiet. 

Stort og unikt arkiv har gjort undersøgelsen mulig 

Der tages blodprøver af de allerfleste nyfødte i Danmark, som bliver godkendt af forældrene til forskningsbrug i anonymiseret form. Blodprøverne kommer over i et arkiv der kaldes PKU, der udover det fulde DNA på de mange personer også indeholder helbredsinformationer fra det offentlige sundhedssystem. Det betyder, at der i arkivet er oplysninger om eksempelvis psykiatriske diagnoser. Og det gav mulighed for at undersøge noget helt specifikt, fortæller Thomas Werge

- Da vi i 2012 kiggede på journalerne bag samtlige PKU-prøver taget i perioden 1980-2005 – i alt omkring 1,5 millioner – kunne vi derfor se, at 46.000 personer fra denne gruppe hen ad vejen havde fået en eller flere af de store psykiatriske diagnoser. Og disse personers DNA sammenlignede vi så med DNA’et fra et tilstrækkeligt stort antal personer i registeret, som ikke havde fået en psykiatrisk diagnose. 

Resultaterne af undersøgelsen betyder dog ikke, at de særlige gen-varianter fundet hos mennesker med en af de fem store psykiske lidelser med sikkerhed vil udløse psykisk sygdom, understreger Thomas Werge. 

- Nej, så enkelt er det ikke. Man kan nok snarere sige det på den måde, at disse genvarianter er forbundet med sårbarhed i relation til at udvikle en psykiatrisk lidelse. Og det betyder, at en sådan sårbarhed sammen med påvirkninger fra miljøet – i form af eksempelvis stress, infektioner eller måske også faktorer som vitaminmangel – kan øge risikoen for, at læsset vælter, slutter Thomas Werge. 

Du kan læse artiklen om undersøgelsen her (kræver login til Nature Neuroscience). Ellers kan du høre vores podcast med Thomas Werge, der fortæller om, hvordan genetikken og den menneskelige arvemasse med stor sandsynlighed bl.a. vil kunne hjælpe med at finde personer, som af forskellige grunde er i højrisiko for at udvikle psykisk sygdom. 
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor