Tillykke til dette års nyuddannede specialsygeplejersker

​Glæden og lettelsen er ikke til at tage fejl af hos dette års nyudklækkede specialsygeplejersker. De har nemlig gennemført et helt særligt studieforløb, som endte med at være virtuelt på grund af coronapandemien. 

Vent...


"I er blevet uddannet i en tid, hvor der sker mange forandringer i psykiatrien, men også i en tid hvor verden viser sig uforudsigelig: Foråret 2021 blev noget anderledes, end vi alle sammen havde håbet på. 

Det blev et forår med mange regler og restriktioner, med isolation – med masser af håndvask og sprit (vel at mærke af den mere kedelige slags) og med afsavn og afstand i forhold til at I som hold gerne ville være tæt på. Under sådan en epidemi kan man nemt få en følelse af, at livet går i en stor bue uden om én. 

Coronakrisen har også betydet en noget anderledes afslutning på jeres uddannelsesår. Heldigvis har I været dygtige til at navigere og handle i det komplekse og uforudsigelige."  

Sådan lød det blandt andet i dimissionstalen fra uddannelseskoordinator Ina Rasmussen til de studerende fra hold 23 på specialuddannelsen for sygeplejersker, som i sidste uge kunne sætte et stort flot flueben ved et gennemført etårigt fuldtidsstudie.

Tre studerende om 'gevinster' ved virtuel undervisning

Tre studerende fra hold 23 – Thuri, Kristine og Mette – har reflekteret over, hvad det virtulle undervisningsforløb har givet dem med i bagagen:

Thuri 
– Jeg har haft stor glæde af at spare transporttiden på to timer dagligt, fortæller Thuri, som i stedet har brugt tiden til at forberede sig til undervisningen.

– Man får nogle kompetencer inden for den virtuelle mødeform, så på den måde har vi også fået et digitalt kompetenceløft, mener hun.

Kristine
– Den virtuelle undervisningsform har tvunget os til at lytte mere efter, vente med at spørge og dermed afbryde undervisningen, være ekstra koncentrerede. Kristine mener også, at kommunikationen skærpes på grund af mediet og IT-kompetencer er blevet udvidet, særligt i forhold til præsentationsmateriale.
– Alle undervisere har været utroligt dygtige og velforberedte, og den mistro, som jeg havde i begyndelsen, forsvandt hurtigt, siger hun. 

Mette har især sat stor pris på de mange gode refleksioner og debatter i forløbet:

– Jeg har fået stort læringsudbytte med mig, og jeg er da stolt af min egen og holdets indsats, nu hvor vi har gennemført uddannelsen virtuelt, siger hun.

Afgørende at den faglige kvalitet fortsat er høj 

– De studerende er blevet mødt med krav og udfordringer og har arbejdet hårdt - ganske som vi plejer på uddannelsen. I år har det bare været anderledes, fordi uddannelsen måtte foregå virtuelt. Da vi skulle skrue uddannelsesforløbet sammen var det afgørende, at kvaliteten og udbyttet af uddannelsen fortsat var højt, siger Ina Rasmussen, der er uddannelseskoordinator på specialuddannelsen for sygeplejersker i Region Hovedstadens Psykiatri.​ 

– Det har stillet store krav til vores undervisere, til deltagere ved paneldebatter og naturligvis til dem, som det hele handler om - de studerende. Det er jeg meget stolt af, for selvom der altid går noget tabt ved online-undervisning, så har vi erfaret, at der også har været gevinster, siger Ina. 


Skærpet fokus på at skabe et godt virtuelt læringsmiljø

Det er de to erfarne undervisere i faget 'Kvalitetsudvikling', Lea Marie Nielsen og Christian Delcomyn, enige i. Til daglig er Christian kvalitetskoordinator på PC Sct. Hans, og Lea er klinisk sygeplejespecialist på Afd. R, PC Sct. Hans.

– Jeg var nærmest helt høj over, hvor godt undervisning og deres eksamen er gået. Vi har set tårnhøje leverancer fra de studerende. og det er virkeligt imponerende, smiler Lea. Hun har undervist i faget Kvalitetsudvikling sammen med Christian de sidste seks år på specialuddannelsen. De er begge uddannet sygeplejersker og er kolleger på PC Sct. Hans.

Det er ikke unormalt, at Lea og Christian er blevet mødt med en antagelse om, at det må være hårdt at undervise virtuelt. 

– Jeg plejer at svare, at jeg også troede, det ville være hårdt, men jeg må bare konstatere, at der er potentiale i at undervise virtuelt, og der er da også elementer fra denne type undervisning, som jeg måske nok vil bære med mig, når vi igen kan mødes fysisk, siger Lea. Temadag i samskabelsens navn

De studerende har som en del af deres pensum læst bogen '80 procent patient' af Nikolaj Brie Petersen, der står bag maleværkstedet og galleriet Maskine Maskine. Gennem bogen får de studerende indsigt i psykiatrisk sygdom gennem et brugerperspektiv.

De studerende var på temadag sammen med Nikolaj Brie Petersen som vært under temaet samskabelse gennem fra kunstneriske udtryksformer. Resultatet er et fælles værk, som bliver udstillet med fernisering den 3. juli på Anneberg Psykiatris Museum. 

Her kan du se et videoklip med Nikolaj Brie Petersens præsentation af det fælles kunstværk:
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor