​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Opstillingen på billedet viser VR-setuppet fra forskningsprojektet. Behandler og deltager vil være til stede i samme rum, og på skærmen til højre kan behandleren kan følge med i, hvad deltageren oplever i brillerne. Hvis deltageren eksempelvis kigger ned i jorden, vil behandleren se gulvet på sin skærm. Det betyder, at behandleren kan hjælpe med at få øje på, hvilken sikkerheds- og undgåelsesadfærd deltageren gør brug af i situationerne, forklarer Anne Sofie Due, der som behandler har arbejdet med VR i terapi.

Er Virtual Reality en del af fremtidens behandling af skizofreni?

I en undersøgelse med fokus på patienter med skizofreni undersøger forskere fra Region Hovedstadens Psykiatri effekten af VR-terapi.​

Vent...

​​​​En fornemmelse af at være overvåget, eller en oplevelse af, at alle, der går med hættetrøje er farlige. Paranoide forestillinger kan være lidelsesfulde og stjæle meget energi. I et nyt forskningsprojekt forsøger psykologer at reducere de paranoide oplevelser hos patienter med skizofreni ved hjælp af terapi med virtual reality.

- Med virtual reality kan vi sammen med patienterne få direkte adgang til tanker og følelser, der er ubehagelige, og behandleren kan formidle redskaber, mens patienten er i selve oplevelsen, fortæller Louise Glenthøj, som er forskningsleder for den nye undersøgelse, der er forankret ved Psykiatrisk Center København.

Gode erfaringer med VR

Undersøgelsen er med sine 256 patienter den største i verden med fokus på VR-behandling af paranoide oplevelser hos mennesker med skizofreni. Med VR-terapien kan patienterne øve sig på de situationer, hvor de oplever paranoide forestillinger. 
En patient i Region Hovedstadens Psykiatri, der indgår i undersøgelsen, fortæller: 

- Det er anderledes end anden terapi. Når jeg blev psykotisk inde i Virtual Reality, så kunne vi tage hånd om det med det samme. For mig svarede oplevelsen i det virtuelle en-til-en med virkeligheden. Vi trænede i en scene med et supermarked og med VR-brillerne på, havde jeg det, som om jeg var i et rigtigt supermarked, siger patienten, som vi kalder ’Kasper’, da han gerne vil være anonym. 

Omdrejningspunktet i den nye undersøgelse er, om effekten af kognitiv terapi er større, når der indgår VR som en del af terapien. Og VR-terapien har hjulpet Kasper, siger han:

- Jeg er gået fra at have en ledsager med mig for at handle til at kunne handle selv. Jeg har lært nogle værktøjer til at håndtere mine symptomer. Det kan være at tælle varer eller sige nogle beroligende sætninger til mig selv, siger han.

- I dag har jeg fået mere overskud til at være sammen med min familie. Terapien har også været med til at fremme, at jeg nu kan begynde i en virksomhedspraktik, fortæller Kasper.
​​​
Analyser af behandlingens effekt

Psykolog Anne Sofie Due er tilknyttet forskningsprojektet som behandler. For hende har det været meningsfuldt at bruge VR i behandlingen: 

- VR-terapien er en simuleret virkelighed, hvor vi i samarbejde med deltageren kan skræddersy scenarier, der relaterer sig til lige præcis deres paranoide forestilling eller selvhenførende tendenser. På den måde kan deltageren trygt øve sig på situationer, der trigger meget angst, men samtidig vide at de reelt er i sikkerhed. Det giver et stort potentiale for terapien, siger hun. 

I undersøgelsen hos Psykiatrisk Center København vurderer en læge graden af paranoia hos patienterne. På den måde kan man sammenligne effekten hos de patienter som får VR-terapi med patienter, som modtager terapi-sessioner uden VR. Det virksomme element formoder læger og psykologer er det, man kalder for ’eksponeringen’ – at patienten kan øve sig i at være i den situation, som vedkommende er bange for: 

- Der er en kerne af psykoselidelse, men med terapien angriber vi som udgangspunkt et helt andet sted. Vores fokus er deltagernes emotionelle problemer og de situationer eller aktiviteter, som de modvilligt undgår, og som begrænser deres livsudfoldelse. Det lader til, at det så samtidigt dæmper psykosesymptomerne, siger Ulrik Nykjær Jeppesen, der er læge og forskningsassistent.
Han vurderer patienterne før og efter behandlingerne i undersøgelsen hos Psykiatrisk Center København.
Først om to år kan forskerne løfte sløret for, om VR-terapien har reduceret paranoide forestillinger mere hos patienter med skizofreni end behandlingen med kognitiv terapi uden VR. 
Afdelingen planlægger mere forskning i effekten og har også netop fået nye lokaler til VR-terapi. 

- En del af projektet er også at foretage sundhedsøkonomiske analyser til at undersøge, om behandlingen med VR er hurtigere, og om det er en mere omkostningseffektiv behandling, siger forskningsleder Louise Glenthøj.

​Mere om Face Your Fears: Forskningsprojektet Face Your Fears bliver gennemført som et lodtrækningsforsøg, hvor en gruppe får​ kognitiv adfærdsterapi med virtual reality, mens kontrolgruppen får almindelig kognitiv adfærdsterapi. Effekten måles på graden af paranoia hos patienterne umiddelbart efter behandlingens afslutning samt ni måneder senere.
Projektet undersøger også, om man med VR-terapi kan give patienterne mere ’eksponering’ i terapien, end man gør ved vanlig kognitiv terapi. ​​


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor