Ny episode af Videnskabens veje: Hovedtraumer og øget selvmordsrisiko

​​Videnskabens veje er en podcast-serie, der går tæt på den forskning, der foregår i Region Hovedstadens Psykiatri. Hør forskellige forskere fortælle om deres forskningsområder og hvad det kan betyde for fremtidens behandling i psykiatrien. I dette afsnit kan du høre Post. Doc. Trine Madsen og forskningsleder Michael Eriksen Benros fortælle om der forskning inden for øget selvmordsrisiko i forbindelse med hovedtraumer.

Vent...

Nu kan du lytte til de første episoder i vores serie Videnskabens veje, hvor vi i episode 1 har besøgt professor og forskningschef Thomas Werge på Forskningsinstitut for Biologisk Psykiatri på PC Sct. Hans. Thomas Werge fortæller om den genetiske forskning inden for psykiatrien og hvordan genetikken og den menneskelige arvemasse med stor sandsynlighed bl.a. vil kunne hjælpe med at finde personer, som af forskellige grunde er i højrisiko for at udvikle psykisk sygdom. Med den viden vil man i fremtiden kunne lave undersøgelser, som specifikt er rettet mod de konkrete sygdomsdisponerende forhold, som giver risiko for psykisk sygdom.

I episode 2 har vi besøg Professor Anne Katrine Pagsberg fra Børne og Ungdomspsykiatrisk Center, og hun fortæller om sin forskning i effekt og bivirkninger ved de to mest almindelige præparater (aripiprazol og quetiapin) mod psykose for børn og unge. Dette har indtil nu har været underbelyst. Problemet har været, at man ikke nødvendigvis kan overføre viden om effekt og bivirkningerne fra de voksne til børn og unge, fordi centralnervesystemet er under udvikling i denne fase af livet. Hør om studiet, der har været uafhængigt af medicinalindustrien, og om hvordan resultaterne kan bruges i behandlingen.

I 3. episode kan du høre Post. Doc. Trine Madsen og forskningsleder Michael Eriksen Benros fortælle om sammenhængen mellem hovedtraumer og den øgede risiko for selvmord. Et stort studie fra Psykiatrisk Center København, hvor forskerne har kigget på tallene 7,4 millioner danskere i perioden fra 1980 til 2014, viser, at personer med hospitalskrævende hovedskade, har næsten dobbelt så stor risiko for at begå selvmord, i forhold til personer uden hovedskade. Hør de to forskere fortælle om nærmere studiet og bliv klogere på, hvorfor det er vigtigt at have fokus på de psykiske konsekvenser, der kan opstå efter et hovedtraume.


Du finder podcastserien ved at klikke på nedenstående billede eller find 'Videnskabens veje' i din favorit podcast-app på din smartphone (Apple Podcasts eller anden podcast app), hvor du også vil kunne abonnere på podcast-serien, så nye afsnit automatisk bliver tilgængelige, når de publiceres.

Banner_videnskabens-veje-alle afsnit_podcast.png

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor