Tre uger med kognitiv træning
Mange mennesker med psykiske lidelser kæmper i dagligdagen med kognitive vanskeligheder – blandt andet udfordringer med hukommelse og planlægning. Det er blevet påvist i forskellige undersøgelser. Læs eksempelvis her .
Sådan har det også været for Malene, som vi kalder hende, da hun gerne vil være anonym. Malene er diagnosticeret med bipolar lidelse og har i tre uger medvirket i projektet, hvor hun foretog kognitiv træning i det iltfattige rum, mens hun havde sommerferie fra sit fuldtidsjob.
-De vanskeligheder, jeg har, er eksempelvis, at jeg mærker, at jeg bliver hurtigere træt end andre, og så har jeg strategier, så jeg ikke kommer til at glemme vigtige ting. Farvekoder i kalenderen eksempelvis. Jeg har også meget svært ved at huske navne. Og hvis jeg har set folk med opsat hår, og så senere møder dem løst hår, så kan jeg oftest ikke genkende dem igen. Jeg har også svært ved at huske handlingen i en bog fra gang til gang, fortæller Malene.
I perioder, hvor hun har været deprimeret, har hun oplevet, at hukommelsen blev dårligere, fortæller hun. Malene meldte sig til undersøgelsen, fordi der ikke findes en behandling til disse problemer med hukommelsen og koncentrationsevnen, og derfor ville hun gerne støtte op om de nye undersøgelser.
Hvordan har det været at opholde sig i et iltfattigt rum og træne kognitive opgaver i 3,5 time?
-Jeg kunne godt mærke forskellen på luften i rummet og så at være udenfor, men jeg blev ikke svimmel, som man kunne have tænkt. Jeg kunne også klare opgaverne, og det er klart, at dem bliver man også bedre og bedre til, og det kan man jo mærke, hvilket i sig selv er sjovt – opgaverne var også ret sjove og afvekslende. Når jeg indimellem blev træt undervejs, snakkede jeg lidt med tovholderne eller skrev i en bog, jeg havde taget med, fortæller Malene.
Hun er spændt på resultaterne af undersøgelsen, og det er forskerne også.
-I første omgang er målet at finde ud af, om stimulation af hjernens naturlige EPO gennem ændring i iltniveauet og hjernetræning tilsammen kan forbedre hjernefunktionen, og om det kan afhjælpe kognitive vanskeligheder, siger Viktoria Damgaard.
Projektet løber frem til 2028, og de første resultater forventes at være klar i slutningen af 2025.
Mere om forskningsprojektet

ALTIBRAIN er et randomiseret og kontrolleret interventionsstudie med 60 deltagere med affektive lidelser og 120 raske deltagere. Projektet løber frem til slut 2028. Forskningen er støttet af European Research Council (ERC) og ledes af Kamilla Woznica Miskowiak, der er professor ved Københavns Universitet og Region Hovedstadens Psykiatri.
Hvem kan deltage?• 18-65 år
• Fysisk rask og ikke-ryger
• Diagnosticeret med depression eller bipolar lidelse og i rimelig stabil sygdomsfase
• Oplever hukommelses– eller planlægningsbesvær (kognitive vanskeligheder)
Hvad indebærer forløbet?
• Tre ugers behandling med kognitiv træning i lav ilt i 3,5 timer 6 dage ugentligt
• Før og efter behandlingen laves neuropsykologiske undersøgelser, en MR-skanning og evt. PET-skanning af hjernen
• Feedback på de neuropsykologiske undersøgelser efter endt deltagelsesforløb
• Hvor? NEAD Centre, Psykiatrisk Center København, Frederiksberg hospital og Institut for Psykologi, København K
NEAD Centre
NEAD står for Neurocognition and Emotion in Affective Disorders Centre. Forskningsgruppen ved NEAD ledes af professor Kamilla Woznica Miskowiak og forsker i kognitive vanskeligheder og affektive lidelser (depression og bipolar lidelse) med henblik på:
• Identificere biomarkører
• Finde screeningsredskaber og -metoder
• Udvikle behandlinger for kognitive vanskeligheder
• Afgrænse behandlingernes hjernemæssige mekanismer.