Hovedskader kan fremprovokere psykisk sygdom

Ny forskning fra Region Hovedstadens Psykiatri viser, at der er en stærkt forøget risiko for at udvikle en psykisk lidelse, hvis du kommer til skade med dit hoved.

Forskerne fra Region Hovedstadens Psykiatri har undersøgt sammenhængen mellem hovedtraumer som hjernerystelse, kraniebrud og svære hovedskader med blødninger og risikoen for efterfølgende at blive ramt af en psykisk sygdom. De har fundet frem til, at hovedskader kan give mere end 400 procent større risiko for at udvikle nogle psykiske sygdomme. Det skriver Videnskab.dk:

»Jeg er lidt overrasket over vores resultater. Jeg havde forventet, at der ville være en sammenhæng, men den er større, end jeg havde regnet med,« siger læge Sonja Orlovska, som står bag undersøgelsen, til Videnskab.dk.

Studiet er det største i verden

Undersøgelsen fra Psykiatrisk Center København er den største af sin slags i verden. I registerstudiet har forskerne taget udgangspunkt i alle personer, der er født mellem 1977 og 2000, i alt 1,4 millioner mennesker, og fulgt dem frem til 2010.

I perioden har 113.906 af dem været på hospitalet med en hovedskade, og hele fire procent har efter deres skade fået stillet en psykiatrisk diagnose.

Det er de psykiske lidelser depression, skizofreni, bipolar lidelse og såkaldte organiske psykiske lidelser (psykiske sygdomme, som skyldes en forudgående fysisk skade, red.), som forskerne har kigget på. Ved at sammenligne de tilskadekomne personers risiko for udvikling af sygdommene med den øvrige befolknings, er de nået frem til, at hvis du har haft en hovedskade, har du:

65 procent større risiko for at få stillet diagnosen skizofreni.

59 procent større risiko for at udvikle en depression.
28 procent forøget risiko for at blive ramt af bipolar lidelse.

439 procent større sandsynlighed for at få en organisk psykisk lidelse.

Læs mere om studiet i artiklen på Videnskab.dk

Videnskabelig reference: 

"Head Injury as Risk Factor for Psychiatric Disorders: A Nationwide Register-Based Follow-Up Study of 113,906 Persons With Head Injury", The American Journal of Psychiatry, DOI: 10.1176/appi.ajp.2013.13020190

Redaktør