Fremtidens sengestue blev indviet på toppen af Bispebjerg Hospital

​Hvordan kan lys, luft og arkitektur påvirke behandlingen af patienter med en depression? Det er ved at blive undersøgt i en drejbar 1:1-model af fremtidens sengestue, som er placeret på toppen af parkeringshuset på Bispebjerg Hospital. Modellen blev indviet den 28. juni 2018, og dermed blev projektet skudt i gang.

Vent...

​Indvielse af fremtidens sengestue den 28. juni 2018 på toppen af parkeringshuset på Bispebjerg Hospital

I den bagende, danske sommersol på toppen af parkeringshuset på Bispebjerg Hospital med udsigt over København. Her blev den røde snor i døråbningen til modellen af fremtidens sengestue klippet over. Modellen på 15 kvadratmeter blev i forbindelse med indvielsen åbnet for de fremmødte for at give dem mulighed for at se og høre om, hvad det er, modellen kan og skal bidrage med i forhold til Ny Psykiatri Bispebjerg.

Overlæge på Psykiatrisk Center København, Klaus Martiny, var en af de mange talere til indvielsen.

Et blik ind i fremtiden

Arkitekten Carlo Volf fortæller under rundvisningen, at der er arbejdet med naturligt lys og naturlig ventilation. Den naturlige ventilation består af en skjult, selvventilerende væg, som skal give mere frisk luft i sommerperioden og dermed sørge for, at man sover bedre. Væggene består af akustiske egetræslameller, som skal bidrage til en behagelig akustik og signalere en mere hjemlig fornemmelse i værelset.

Værelsets vindue består af glas, der sørger for at sende noget af det gode, naturlige UVB-lys gennem ruden. UVB-lyset bevirker bl.a., at mængden af D-vitaminer i kroppen øges, hvilket mennesker med depression oftest er i underskud af.


I værelset er der også indbygget en kunstig sol, så det vil se ud som om, at solen skinner ind i værelset på selv mørke efterårsdage. Yderligere er der placeret specialdesignede lyskilder i loft og væg, som kopierer dagens farvesammensætning og lysintensitet. 

Lysets helbredende effekt

I fremtidens sengestue vil man således vågne om morgenen til et varmt lys, der i løbet af de kommende timer skifter til et mere blåligt, køligt lys, samtidigt med at det stiger i intensitet. Herefter bliver lyset langsomt mere varmt igen, og intensiteten falder.

For det er særligt lysets betydning og terapeutiske effekt på mennesker med depression, overlæge Klaus Martiny har fokus på. 



- Vi ved, at dagslys har en positiv terapeutisk effekt på mennesker, der lider af depression, og det har vist sig, at patienter med depression, der bor i syd/østvendte værelser, hurtigere bliver udskrevet end patienter, der bor i nord/vestvendte værelser, siger Klaus Martiny og fortsætter:

- Jeg håber, at vi kan reducere noget af den angstdæmpende og beroligende medicin ved at lave nogle omgivelser som i sig selv er trygge, og som giver en bedre søvn og døgnrytme.

Projektets resultater

Modellen skal henover sommeren bruges til at teste naturlig dagslyskvalitet samt nye former for naturlig ventilation i kombination med akustiske og naturlige materialer. Modellen roteres en gang om ugen i fire uger for at måle lysintensitet og farvespektret i rummet fra alle fire verdenshjørner. Modellen er placeret på toppen af parkeringshuset for at sikre rigelige mængder dagslys og luft til modellen, så projektet foregår under de bedste forudsætninger.



Modellen testes også i vinterperioden bl.a. for at sikre, at den kunstige belysning i sengestuen kommer til at harmonere med denne årstids dagslys.

Resultaterne fra projektet skal bidrage med vigtig viden om arkitekturens og lysets betydning for indlagte patienter med en depression. Tanken er, at resultaterne munder ud i et samlet bud på en helhedsorienteret indeklimaløsning, som skal danne grundlag for fremtidens psykiatriske centre og hospitaler - herunder Ny Psykiatri Bispebjerg, hvor 200 værelser fordelt på 12 sengeafsnit skal bygges til gavn for patienter. Byggeriet forventes færdigt i 2022.

Projektet er støttet af Elforsk PSO 350-050 samt Region Hovedstadens Psykiatri.

Læs mere om projektet i tidligere nyhed på PsykIntra Læs mere om fremtidens sengestue og Ny Bispebjerg Psykiatri

 Se video - rundtur i fremtidens sengestue

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor