Psykiatrien bygger til det hele menneske

Der skal bygges nyt til psykiatrien i Region Hovedstaden, og patienter og personale har høje forventninger til byggeriet. De vil ikke bare have nye, moderne rammer; de vil have rammer der skaber tryghed, sikkerhed og plads til den enkelte – og som både giver dem kontakt med omverdenen og ro til fordybelse.
Mandag den 25. august samlede Region Hovedstadens Psykiatri repræsentanter for de seks totalrådgiverteams, der deltager i projektkonkurrencen om at forme Ny Psykiatri Bispebjerg. De blev præsenteret for regionens visioner og ønsker til byggeriet, og fik en rundvisning på den store hospitalsmatrikel.

Teamsene blev vist rundt på området

Ny Psykiatri Bispebjerg skal huse 850 medarbejdere og 90.000 patienter årligt, når det står færdigt i 2022. Det er et storstilet projekt, og skal skabe rammerne om fremtidens psykiatri i hovedstaden.

Nem adgang til aktivitet

Visionerne for det nye byggeri er at skabe optimale rammer og et miljø, der sikrer let adgang mellem de forskellige enheder, både inde og ude. Samtidig skal arkitektur og indretning understøtte mere effektive arbejdsgange, så psykiatrien på Bispebjerg kan tilbyde et sammenhængende patientforløb i høj kvalitet og være en attraktiv arbejdsplads.

”Patienterne skal let kunne bevæge sig rundt mellem sengestuer, have, motionsrum, mv. Udearealer er for den psykiatriske patient, hvad operationsstuen er for en patient med brækket ben – et vigtigt led i helingsprocessen,” fortæller seniorprojektleder for Ny Psykiatri Bispebjerg, Gert Bonde Harup.

Udendørsfaciliteterne skal samtidig være indbydende at opholde sig i. Væk med trådhegn, som tidligere blev brugt i psykiatrien for at sikre patienterne ro og forhindre dem i at afbryde deres behandling. I stedet skal der være gårdhaver med forskellige aktivitetsmuligheder.

Inden for skal være mere lys og udsyn i mellem personale- og patientstuer, og mere lys udefra. Det skaber liv og tryghed, fordi personale og patienter lettere kan se og finde hinanden.

Mennesket i centrum

Sikkerhed er også vigtig i psykiatriens fremtidige bygninger og med til at skabe trygge og stabile behandlingsforløb. Både for patienter, pårørende og personale. Derfor er der fx. fokus på selvmordsforebyggelse i indretningen, uden at man vil gå på kompromis med æstetikken. Rammerne skal stadig være attraktive og behagelige at opholde sig i.

Det blev bl.a. understreget af Nanna, som er 36 år og tidligere har været indlagt på lukket afdeling i psykiatrien. Hun kom for at fortælle de fremmødte arkitektteams om, hvad bygningernes rammer betyder, når man er i behandling.. Hun lagde vægt på, at indretningen skal understøtte det hele menneske – ikke kun den terapeutiske eller medicinske behandling, men også patientens øvrige liv og relationer, som fx kontakt med familie og venner:

”Husk at det er mennesker, I bygger til. Det er ikke patienter, det er ikke tosser, det er mennesker. Mennesker er forskellige, og har forskellige behov. Dét skal der være plads til.”

Nanna fortalte sin historie

Et historisk og attraktivt byområde

Med til orienteringsmødet var også stadsarkitekt Tina Saaby fra Københavns kommune. Hun fortalte om lokalplanen for matriklen, der også rummer Bispebjerg Hospital, som ligeledes bygger nyt i de kommende år. Og hun beskrev områdets store betydning for lokale københavnere, der i årtier har haft glæde af de flotte parkanlæg og bygninger.

Model for det oprindelige Bispebjerg Hospital

Hospitalet er tegnet af den kendte københavnske arkitekt Martin Nyrop og stod opført i 1913.

Mange af bygningerne og dele af parkanlæggene er fredede. Det betyder, at Ny Psykiatri Bispebjerg skal balancere mellem dels gamle bygninger, hospitalets nybyggeri, det fredede landskab, og de ønsker og behov, som fremsættes af personale og patienter. Og samtidig sikre et fortsat attraktivt miljø for københavnerne.

Et spændende, udfordrende og helt særligt projekt

Det smukke landskab og de flotte gamle bygninger var sammen med den personlige fortælling fra en af psykiatriens patienter, dét der efterfølgende fyldte mest hos de fremmødte:

”Det er et virkelig spændende projekt med mange flere dimensioner end normalt. Der er det historiske aspekt, de fantastiske bygninger, landskabet, og så spændet mellem de sikre rammer og behovet for at føle nærhed”, sagde direktør Stig Mikkelsen, Mikkelsen Arkitekter.

Direktør Stig Mikkelsen

Fra Julie Aars fra Snøhetta lød det: ”De menneskelige relationer har stor betydning i dette projekt, og udfordringen bliver at få patienterne til at føle sig trygge og taget hånd om, frem for at skabe rammer der får dem til at føle sig institutionaliseret.”

Arkitekt Mette Lindeberg, Henning Larsen Architects kommenterede ligeledes: ”Det er et helt særligt projekt, hvor vi skal sikre, at vi favner alle patienter med hver deres historie og individuelle forudsætninger og behandlingsforløb. Patienterne skal kunne opbygge en værdig og indholdsrig hverdag, hvor der er plads til at skabe egne rutiner, og hvor venner og familie kan være en del af opholdet, i det omfang patienten ønsker det.”

Redaktør