Fremtidens retspsykiatri bruger naturens helbredende kræfter

Region Hovedstaden præsenterede onsdag eftermiddag vinderen af arkitektkonkurrencen Ny Retspsykiatri Sct. Hans. Vinderen har formået at skabe en helende arkitektur i pagt med naturen.

Fra 2018 vil de retspsykiatriske patienter på Psykiatrisk Center Sct. Hans ikke alene få behandling i form af medicin og terapi. De vil også blive hjulpet tilbage til livet igen af den arkitektur, som de vil være omgivet af døgnet rundt – en helende arkitektur i pagt med naturen ved Roskilde Fjord.


Fællesområde og aktivitetshave er formet, så der opstår tre regulære plateauer, hver med sin egen landskabelige karakter.

KHR Arkitekter løb med sejren

Det blev slået fast i går, da vinderen af arkitektkonkurrencen Ny Retspsykiatri Sct. Hans i Roskilde blev offentliggjort ved en højtidelighed, der fandt sted få hundrede meter fra den skrånende 40.000 kvadratmeter store grund, hvor Danmarks største retspsykiatriske center skal ligge.

Totalrådgiver KHR Arkitekter løb af med sejren i forhold til de to andre finalister - arkitektfirmaet C.F. Møller A/S og Arkitema Architects - og får nu æren at stå for at skabe det byggeri, der kommer til at udgøre 25.000 kvadratmeter af grunden. En halv milliard kroner er øremærket til projektet, der i 2018 skal munde ud i Danmarks største retspsykiatriske center med i alt 126 sengepladser og 300 arbejdspladser.

”Det er en stor dag for Region Hovedstaden. En stor dag for vores patienter i retspsykiatrien, og en stor dag for personalet her på Psykiatrisk Center Sct. Hans. Vi glæder os til at projektet bliver en realitet. Og vi glæder os til at kunne tage det i brug og udnytte de mange nye muligheder, det skaber for behandlingen af vores retspsykiatriske patienter,” udtaler Martin Lund, der som direktør ved Region Hovedstadens Psykiatri får hovedansvaret for at bygge og drive det kommende retspsykiatriske center.


Tårnhøj sikkerhed uden pigtråd og hegn

Forslaget fra KHR Arkitekter A/S vandt, fordi dets arkitektur og indretning på bedste vis gør det muligt at indfri de visioner, Region Hovedstaden har for fremtidens retspsykiatri.

KHR Arkitekter har formået at skabe et bygningsværk med en høj grad af sikkerhed uden brug af hverken pigtråd og hegn – centret er sikret mod absenteringer ved at placere bygningerne på en måde, så de tilsammen danner en effektiv indhegning. Bebyggelsen på tegnebrættet virker dog på ingen måde klaustrofobisk, for uanset hvilken vej, blikket vender, øjner man den grønne aktivitetspark, som bygningerne omkranser, eller den omgivende natur.


Ankomst- og administrationsbygning

”Vi har lavet et byggeri, der fremstår som åbent for borgerne, selv om det ikke er tilgængeligt og som på den anden side giver patienterne en oplevelse af at være en del af omverdenen, selv om de ikke kan nå derud. Vi har bevidst forstærket det landskabelige træk helt ind til sengestuerne, så patienterne hele tiden føler, at de er i kontakt med udsigt og fjord, så de ikke bare er et nummer på en lang gang,” siger Mikkel Beedholm, der er partner i KHR Arkitekter.


Ankomstbygningen og sengeenhederne er koblet sammen af en indendørs U-formet havegang, der løber langs parken og forbinder samtlige fællesaktiviteter i anlægget.


Er man til fitness og at løfte vægte, kan man gå i den store fitnesssal. Er man til løb, kan man spæne ud i det grønne langs en 325 meter lang aktivitetsløjpe med indbyggede trapper og forhindringer. Har man lyst til at bade, kan man besøge terapibassinet.


Patienter, der ikke er til sport, får også rigeligt med aktivitetstilbud – de kan f.eks. besøge biblioteket, eller sansehaven, hvor man ud over selv at kunne dyrke grøntsager og gro blomster også vil være omgivet af eksotiske dufte og farver.

Redaktør