En selvhjælpsgruppe er som regel drevet af mennesker, der selv lever med psykiske udfordringer, og som er interesserede i at hjælpe sig selv og andre. Selvhjælpsgrupper kan også hedde støttegrupper eller recovery-grupper. Oftest hører de under en forening, men du kan også finde dem i din kommune.
Hvad laver man i en selvhjælpsgruppe?
I en selvhjælpsgruppe møder du ligesindede, og det kan være en øjenåbner. Nogle taler ligefrem om en a-ha oplevelse. Du opdager, at du ikke er alene med dine psykiske udfordringer, og du får et rum til at tale med andre om sine følelser, tanker og erfaringer med at have psykiske udfordringer i hverdagen. Høre hvordan andre tackler de samme udfordringer, du står i
I en selvhjælpsgruppe kan man tale om mange emner, fx:
- håndtering af svære følelser
- dine relationer
- dit arbejde eller studie
- konflikthåndtering
- medicin og behandling
Håb og motivation som drivkraft
Nogle kan være nået længere i deres recoveryproces end dig, hvilket kan give håb og motivation til at arbejde videre med at få det bedre Man kan også møde mennesker, der ikke er kommet så langt i deres recoveryproces, og her kan du måske være en inspiration for dem? At være med i en selvhjælpsgruppe kan især være en støtte, når kontakten til behandlingssystemet bliver mindre.