Selv en lille indsats giver pote
Motion er i sig selv ikke en mirakelkur mod symptomer på psykisk sygdom og bivirkninger af medicin. Men det er et super godt tillæg til at forbedre din livskvalitet generelt.
Selv en lille smule motion er bedre end intet og kan have stor betydning for både din fysiske og din psykiske sundhed. Det vigtigste er, at du starter op i dit eget tempo, så du kan tilvænne krop og psyke til, at du bevæger dig mere.
Du kan fx prøve at gå efter at få pulsen op til det punkt, hvor du stadig kan tale, men skal "hive" lidt efter vejret. Det er også godt at træne i dagslys, da det regulerer din døgnrytme i en positiv retning.
Motion om aftenen inden sengetid kan gøre det svært at sove.
Lær din krop bedre at kende
Du kan også hjælpe dig selv ved at mærke efter, hvad der virker for dig, og justere undervejs, så du følger din egen overkommelige plan. Gradvist vil du måske også opdage, at du kan mere end, du tror, og at det ikke er farligt at få pulsen op, selvom det kan føles mærkeligt eller ubehageligt, særligt i begyndelsen.
Hvis du kan mærke, at du får angst eller uro, når pulsen kommer højt op, så kan du prøve at skrue ned for tempoet, og dyrk fx yoga eller raske gåture i en periode.
Hvad er godt for mig?
Her får du nogle gode råd, baseret på forskning og levede erfaringer til, hvordan du kan få succes med at dyrke motion og vedligeholde indsatsen på den lange bane:
- Gør dig nogle tanker omkring, hvordan du gerne vil dyrke motion. Du kan fx spørge dig selv: Skal det foregå indendørs i fx et center eller udendørs i naturen?
- Hvem vil jeg helst dyrke motion med?
- Vil jeg dyrke holdsport eller bare motion i fællesskab med andre?
- Hvilke tidspunkter på dagen vil jeg gerne dyrke motion?
- Skal jeg have pulsen helt op og svede, eller er det fint, hvis jeg bare får varmen?
- Vil jeg høre musik, og hvilken musik vil jeg høre?
Lyd: Tre gode råd til at komme i gang med motion
- Motionsforsker Victor Sørensen fortæller, hvordan du kan komme i gang med motion og holde fast i vanen.
Hvordan kan du sikre dig succes med motion?
- Involvér andre. Det kan være med til at fastholde den gode vane med motion at have nogen, der "hepper" på dig, som du kan sparre med, og som følger din udvikling.
Se her, hvor du finder nogen at træne med
- Sæt realistiske mål. Det styrker motivationen, når du når dine mål, så sæt dig nogle mål, som du kan overholde og som virker overkommelige. Selv 20 minutters motion et par gange om ugen gør en forskel.
- Hav det sjovt. Hvis du vælger motionsformer, som er forbundet med noget sjovt og legende, er der større chance for at du fastholder de gode vaner. Prøv dig selv af, hvis du vil inspireres. Motion kan være alt fra gåture, dans, yoga, holdsport og så videre. Kun din fantasi sætter grænsen.
- Planlægning og strukturer. Hvis du har en plan for din motion og deler den med andre, er du godt hjulpet. Start ud i det små og fastsæt fx en eller to dage om ugen, hvor du skemalægger din motion. Her kan motion sammen med andre hjælpe med at holde fast i vanen, fordi du udover motionen også er med i et socialt fællesskab, som har en forventning om, at du møder op.