Måske oplever du møder som stressende og et stort ansvar. Du kan ende med at bagatellisere noget, selvom det er vigtigt for dig. Erfaringer fra tidligere møder kan sidde i dig og gøre det svært at være til stede. En måde at gøre det lettere for sig selv at gå til møder er ved at lave personlige statements før mødet.
Her beskriver du, hvem du ser dig selv som og hvad der er vigtigt for dig, i dine egne ord. Samtidig skriver du også, hvad du gerne vil have hjælp til, uden at sige hvad hjælpen skal være. Det giver medarbejderne mulighed for at bidrage med deres viden og erfaringer. Sammen kan I beslutte, hvad I gør. Til sidst skriver du, hvad hjælpen skal gøre muligt for dig, i din hverdag. Fx at de bliver lettere at være sammen med andre mennesker eller gå på arbejde. Hvis du synes, det er svært at udfylde skemaet, eller ikke kan mærke, hvad der er vigtigt for dig lige nu, kan du få hjælp af andre. Det kan være fx af en peer-medarbejder, i en samtalegruppe eller på et recovery-kursus. Du kan lave så mange personlige statements, som du vil. Du kan også bruge skemaet på egen hånd - eller hvad der nu giver mening for dig. Nogen har brugt det til at tale med deres familie. Andre har det liggende derhjemme.
Tjekliste til personlige statements
- Præsenterer du dig som menneske, fremfor fx en sygdom eller et problem?
- Får du sagt, hvad der er vigtigt for dig?
- Forklarer du, hvilken forandring du ønsker?
- Inviterer du andre til at hjælpe dig med noget, der er vigtigt for dig?
- Er du klar over, hvad du selv kan gøre?
Nedenfor kan du se et skema, som du kan printe ud og udfylde, for at blive skarpere på dine egne personlige statements. (Kilde: Guide til et godt hverdagsliv). Du kan hente skemaet som pdf her:
redskab6.pdf
